Världens högsta träbyggnad - The Wood Hotel - prisas för sitt miljöarbete

Sara Kulturhus och The Wood Hotel by Elite som båda ryms i byggnaden i Skellefteå har nu mottagit Global Vision Awards hederspris. 


Välrenommerade Travel + Leisure Global Vision Awards lyfter årligen var de kallar för "pionjärer inom hållbarhet” och i årets upplaga uppmärksammas den 20 våningar höga träbyggnad som inrymmer The Wood Hotel by Elite och Sara Kulturhus i Skellefteå som en av årets hederspristagare. Detta för "sitt arbete med att förena gröna progressiva idéer med handling, och på så sätt möjliggöra för en grönare framtid”, står det att läsa i ett nytt pressmeddelande. 

Byggnaden där både hotellet och Sara Kulturhus inryms, slog upp dörrarna i oktober förra året och har trots ett fåtal månader i bruk redan uppmärksammats både nationellt och internationellt för sin arkitektur som syftar till att minimera klimatavtrycket.

- Vi är givetvis stolta över denna utmärkelse! Inte minst då vårt arbete med hållbarhet har följt med oss från ritstadiet, genom byggnationen och in i den dagliga driften. Att få vara med på detta sätt och tillsammans med Sara Kulturhus sätta Sverige och Skellefteå på kartan som en pionjär inom arkitektur och hållbarhet känns otroligt hedrande, berättar Tomas Bäcklund, Marknadschef, Elite Hotels of Sweden.



Hotellet med sitt tillhörande kulturhus är byggt i trä, ett material som också utgör kärnan i den 20 våningar höga konstruktionen. Man alde virke från de lokala skogarna, dels för att minimera transporterna, och dels för att materialet effektivt binder koldioxid. Man installerade även solceller på hotellets tak med batterier för lagring av överskottsenergi, och valde den intilliggande Skellefteälven för alstring av energi. På taket anlade man även en takträdgård som en del av isoleringen från kyla, värme och oljud, men också som ett sätt att stötta och bevara den biologiska mångfalden och fördröja avrinningen av vatten. Redan vid öppningen förra året var hotellet helt klimatneutralt och väntas bli klimatpositivt redan inom ett par år.

-Vi är givetvis stolta över denna utmärkelse! Inte minst då vårt arbete med hållbarhet har följt med oss från ritstadiet, genom byggnationen och in i den dagliga driften. Att få vara med på detta sätt och tillsammans med Sara Kulturhus sätta Sverige och Skellefteå på kartan som en pionjär inom arkitektur och hållbarhet känns otroligt hedrande, berättar Tomas Bäcklund, Marknadschef, Elite Hotels of Sweden.

Av Agneta Nisbteh

Foto: Pressbild Elite Hotels

Kommentarer