6 familjevänliga favoriter i Dalarna att upptäcka i sommar

Förutom Falu gruva som ni ser på bilden överst finns det massor att se och göra i Dalarna, för hela familjen. Visit Dalarna ger er 6 spännande platser att besöka.



I Dalarna finns det massor att göra för för hela familjen, som sagofigurerna på Tomteland, hemligheter under jord i Falu Gruva eller ha kul på Leksand Sommarland, klättra fram i höghöjdsbanan och varva aktiviteterna med mysigt boende på camping eller hotell. Här har vi samlat 6 sommarfavoriter för dig som reser med barn. 

1. Träffa sagofigurerna på Tomteland 

I urskogarna utanför Mora ligger Tomtelands sagolika världar. I den stora utomhusparken utspelar sig interaktiva äventyr i fantasifulla miljöer som Trollrike, Drakland, Älvornas rike, Sagotorget, Den förtrollade skogen och andra magiska platser du hittills bara besökt i sagorna. 

Öppet 20 juni – 14 augusti, samt 20–21 och 27–28 augusti.

2. Leksand Sommarland 

Äventyrsparken Leksand Sommarland är poppis hos barnfamiljerna. Innanför grindarna väntar en mängd aktiviteter och äventyr, där några av de populäraste är wipeoutbanan i Siljan och förstås vattenlandet med sina tempererade pooler och tio vindlande vattenrutschkanor. 



Öppet 18 juni – 14 augusti 2022.

3. Historieäventyr Falu Gruva 

Vid världsarvet Falu Gruva kan ni upptäcka tusen år av historia, via äventyr både ovan och under jord. På en guidad visning nere i gruvan får du veta mer om hur livet i gruvan var och på gruvområdet ovan jord kan du göra en tidsresa för att hälsa på gruvarbetarfamiljen Eriksson. 

Öppet året runt.

4. Magpirr hos Högt & Lågt 

Sju olika hinderbanor på varierande höjd och med varierande svårighetsgrad får du i Rättvik. Här kan hela familjen ge sig ut i klätterparken, där banorna börjar på 1 meters höjd och den högsta punkten finns 15 meter upp, varifrån du slänger dig ut på en 140 meter lång ziplinetur. 

Öppet från 7 maj 2022. 

5. Camping kring Siljan hos First Camp 

First Camp har flera anläggningar i Siljansbygden: Mora, Orsa och Rättvik. På Mora Parken kan du cykla eller vandra längs Vasaloppsarenan, som går rakt genom campingen, eller ta sikte på äventyrsgolf, bad, lekplatser och ett gediget sommarprogram med barnklubb och aktiviteter.

6. Dalaidyll på hotell Gyllene Hornet 

Checka in mitt i dalaidyllen Tällberg och gör familjevänliga hotellet Gyllene Hornet bli semesterns nav med egna gymnastikhallen och en svalkande pool. Utanför hotellet passerar en vandringsled som löper genom byn, där ni kan upptäcka djur, natur och växter tillsammans. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Dalarna

Kommentarer