Arkitekturfestival till Smygehuk i augusti

Vindskyddet ni ser ovan skapades vid förra årets festival, nu är det dags igen. I sommar gästas Smygehuk och Östra Torp av Arknat som lockar 30 arkitekturstudenter från hela Skandinavien mellan den 10 till 25 augusti. 



Arkitekturstudenterna -inspirerade av kalkugnarna - ska här designa vindskydd som visar hur arkitektur och natur kan flätas samman. Smygehuk är en av två skånska platser som utsetts till värd för årets arkitekturfestival mellan den 10-25 augusti. Vandrarhemmet i Smygehuk blir studenternas base camp. På Köpmansmagsinet anordnas öppna föreläsningar och på innergården byggs konstruktionerna som sedan flyttas till naturmiljöer i Svedala, Trelleborg och Vellinge kommun berättas det i ett nytt pressmeddelande från Visit Trelleborg.

Den första arkitekturfestivalen organiserades 2017 och då i Höga Kusten. Efter initiativ av Visit Trelleborg och Stiftelsen Smygehuk är nu Sveriges sydligaste udde värd för en av årets två festivaler. 

- Just kombinationen av boende på Smygehuk Lighthouse Hostel och eventet på Köpmansmagasinet tillsammans med Sveriges sydligaste uddes unika förutsättningar gjorde att vi till slut stod starka i konkurrens med andra intressenter. Nu ser vi med spänning fram emot att se hur platsen kommer inspirera studenterna till innovativa kreationer, säger VD Maarja Edman, Visit Trelleborg.




Vad ska dessa unga studenter göra? På mindre än två veckor ska designidéer förverkligas i form av platsdesignade vindskydd i trä som sedan kommer att placeras i området vid kalkugnarna i Östra Torp. 

 - Detta intressanta och udda område är verkligen någonting att upptäcka. En spännande värld kommer i framtiden att öppna upp sig för både besökare och kommuninvånare, säger destinationsutvecklare Cecilia Larsson, Visit Trelleborg. Avsikten är att vindskyddet ska kunna nyttjas av allmänheten och serva som nödvändig rastplats – samtidigt som det bidrar till områdets ökade attraktivietet och främjar utevistelse och folkhälsa.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Trelleborg

Kommentarer