Återhämtningen av flyget tar ny fart

Nu ger vi oss ut i världen igen. Flygets återhämtning i Sverige har tagit ny fart i mars på grund av restriktionslättnader, nya flygbolags-etableringar samt möjligheter att resa till nya platser. 



Swedavias tio flygplatser i Sverige hade sammanlagt 1,7 miljoner resenärer under mars månad, vilket är en minskning med 46 procent jämfört med antalet resenärer under mars 2019 och resenärsnivåerna före pandemin. Jämfört med mars 2021, en månad förra året som var starkt präglad av pandemin, så ökade flygresandet med 418 procent. 

- Lättade restriktioner, nya flygbolagsetableringar och ett kraftigt ökat reseutbud till följd av flygbolagens sommartrafikprogram gör att flygets återhämtning tar ny fart. Våra flygplatser adderar nu ytterligare ett sextiotal nya linjer, som bidrar till stärkt svensk tillgänglighet och förbättrar möjligheter till möten och handel. Det finns givetvis osäkerhetsfaktorer kopplat till omvärldsläget framför allt på lite längre sikt, men vi ser i nuläget inga tecken på en svagare efterfrågan och har fortsatt en positiv grundsyn när det gäller sommaren, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i ett nytt pressmeddelande. 


Så här skriver Swedavia vidare: "Av de totalt 1,7 miljoner resenärer i mars var 1 166 000 utrikesresenärer och 595 000 inrikesresenärer. Utrikesresandet minskade med 45 procent medan inrikesresandet minskade med 48 procent jämfört med mars 2019, före covid-19-pandemin. Jämfört med mars i fjol så ökade flygresandet med 418 procent i mars, men jämfört med 2019 var det en minskning med sammanlagt 46 procent". 

- Vi fortsätter nu att på ett ansvarsfullt sätt anpassa vår operativa verksamhet till det ökade resandet och särskilt inför de kommande högsäsongsmånaderna. Mot bakgrund av den snabba återhämtningen har både vi och våra samarbetspartners sedan ett tag tillbaka stora rekryteringsbehov. Bara för Swedavias del handlar det om ett hundratal pågående rekryteringar och det stora rekryteringsbehovet skapar på kort sikt utmaningar i bemanningen i hela branschen, fortsätter Jonas Abrahamsson. 



Av Agneta Nisbeth

Foto Swedavia 

Kommentarer