En miljon kronor har samlats in till Ukrainas museer

Det svenska folket försöker nu på alla sätt att hjälpa Ukraina. Stiftelsen Nordiska museets insamling till Ukrainas museer har skapat ett stort engagemang. Nu har man samlat in en miljon kronor.



Pengarna har samlats in med hjälp av flera generösa privata bidragsgivare, stiftelser, föreningar och entreprenörer på Djurgården samt museer i Norden och nu är de insamlade medlen uppe i en miljon svenska kronor. Den 26 februari tog Stiftelsen Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet och museer i Norden, initiativ till en fond för insamling av ekonomisk hjälp för att rädda Ukrainas hotade kulturarv. 

– Det är fantastiskt att se denna enorma uppbackning från musei- och kultursektorn samt att se hur näringslivet, stiftelser, föreningar och privatpersoner nu skjuter till ekonomiska medel. Jag vill framföra de varmaste tack å kollegorna i Ukrainas vägnar. Vår kontaktperson Fedir Androshchuk, museichef på Nationalmuseet för Ukrainas historia, är mycket glad och kommer hjälpa oss att sprida nyheten, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman, Stiftelsen Nordiska museet. 

Nordiska museet och Norsk Folkemuseum donerade entréintäkter från helgen 5-6 mars, samtliga Sveriges länsmuseer skänkte bidrag och flera privata bidragsgivare, stiftelser, föreningar och entreprenörer på Djurgården har bidragit till fonden. 

– Insamlingen är viktig och jag är övertygad om att många fler, inte minst intressenter på Djurgården, kommer att fortsätta att ge stöd för att försvaras Ukrainas rätt till sin egen historia, säger Camilla Zedendahl, vd, Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Den pågående insamlingens första prioritet är att stödja Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev i att säkerställa samlingarna som finns där. 

– För oss är det självklart att stödja våra kollegor i Ukraina. Det ukrainska kulturarvet bär vittnesbörd om vår långa och gemensamma kulturhistoria, säger Linda Lundberg, generalsekreterare, Länsmuseernas samarbetsråd. 


Av Agneta Nisbeth

Foto Nationalmuseet för Ukrainas historia

Kommentarer