Varför inte campa i Estland i sommar?

Varför inte hitta ett nytt land att campa i under semestern? I vårt närbelägna grannland Estland råder allemansrätt och bara en kort bilresa utanför Tallinn möts du av rikt djurliv och varierande, storslagen natur.


En ny undersökning som genomförts på uppdrag av Visit Estonia visar att 38 procent av svenska resenärer ser naturupplevelser som en av de viktigaste komponenterna under en utlandssemester. Estländarna är väldigt stolta över sin natur och det syns i hur de förvaltar och tar hand om den. 

- Estländares kärlek till naturen är något utöver det vanliga och den inkorporeras nuförtiden ofta in i landets arkitektur. Vi har bland annat, mitt i det estniska myrlandskapet, Maidla Nature Villa, som förmodligen är det minsta hotell som någonsin nominerats till Mies van der Rohe-priset, Europeiska unionens pris för samtida arkitektur, säger Liina Maria Lepik, Director på Estonia Tourist Board.

I Estland gäller, likt Sverige, Allemansrätten och de flesta av landets campingplatser har alla faciliteter såsom vindskydd, toaletter samt eldstäder som är gratis för gäster. Här finns även ved, så att campare kan värma sig och tillaga sin middag över den öppna lägerelden utan någon extra kostnad. Här finns många leder att upptäcka, för såväl nybörjare och barnfamiljer som rutinerade friluftsälskare. Den som tillhör den sistnämnde kategorin kan utmana sig med Peraküla-Aeegviidu-Ähijärve – Estlands längsta vandringsled på hela 820 km. 


I Estland finns givetvis även många hotell att välja bland, där gästerna kan vakna upp med en svårslagen utsikt över trädtopparna. Endast 30 minuter från Tallinns innerstad ligger Sambliku Treehouse där det finns övernattningsmöjligheter i trädhus samt chans att trädbasta uppe på en tall. Eller så har ni detta, 45 minuter från Tallinn, ligger Maidla Nature Villa, ett litet hotell i det i övrigt orörda estniska myrlandskapet. Hotellet är bara 28 kvadratmeter stort och huserar endast ett rum, men dess fantastiska arkitektur i den vilda naturen har fått hotellet nominerat till Europeiska unionens pris för samtida arkitektur, Mies van der Rohe-priset.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Estland



Kommentarer