Göta Kanal blir nationell cykelled

Hela Göta kanal kommer nu att klassas som en nationell cykelled, det blir också Sveriges sjunde i ordningen. 


Lagom till Göta kanals 200-årsfirande har Väghållningsmyndigheten och Trafikverket godkänt Göta Kanal som en nationell cykelled. Det innebär att alla sträckor längs kanalen kommer kvalitetssäkras upplevelsemässigt, med fokus på cyklisternas säkerhet och service. Dessutom kommer en enhetlig och tydlig skyltning att sättas upp längs sträckan och inom kort kommer också det cykelrelaterade utbudet på leden att utökas.    

– Vilken födelsedagspresent för Göta kanal! Vi har länge satsat på cykelbesökarna, men nu kommer förhoppningsvis ännu fler att vilja uppleva den vackra och varierande leden längs kanalen, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.   

Göta kanal sträcker sig under hela 220 kilometer, varav 87 km är bilfria, mellan Mem i Norrköpings kommun och Sjötorp i Mariestads kommun. Göta kanal har redan nu mer än 100.000 besökande cyklister per år och längs med kanalen finns sex olika cykel-uthyrare och för den som vill kombinera cykling med boende och mat finns flera valmöjligheter.  

Sveriges sju nationella cykelleder  

1. Kattegattleden (390 km)  Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled. Den sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder.   

2. Sydostleden (274 km)  Sydostleden går genom Småland till kustlandskapet i Österlen i Skåne.   

3. Sydkustleden (260 km)   Sydkustleden sträcker sig från Simrishamn till Helsingborg.  

4. Unionsleden (350 km)   Unionsleden sträcker sig från Karlstad till Moss i Norge. 

5. Ätradalsleden (200 km)   Ätradalsleden sträcker sig från Falköping och Falkenberg. 

6. Vänerleden (640 km)   Vänderleden är uppdelad i etapper som sträcker sig mellan Karlstad-Mariestad, Marestad-Vänersborg, Vänersborg-Åmål och Åmål-Karlstad. Leden knyter också an till Sveriges sjunde nationella cyckelled. 

7. Göta kanal (220 km)   Göta kanal är Sveriges sjunde nationella cykelled som sträcker sig från Mem i Östergötland till Sjötorp i Västergötland.  

Ab Agneta Nisbeth

Foto: Göta Kanal

Kommentarer