Kungliga tips inför drottning Elizabeths stora jubileum

Som ni kanske vet firar drottning Elizabeth två födelsedagar, den "riktiga" då hon egentligen fyller år firades häromveckan då hon fyllde 96, men i juni varje år sker det officiella firandet i London. 



I år blir detta firande än mer storslaget och män mer pompa och ståt med tanke på att den brittiska drottningen firar platinajubileum med hela 70 år på tronen. Drottning Elizabeth II är den första brittiska monark som kan fira sitt platinajubileum, ingen annan brittisk regent har suttit lika länge. För att hedra denna bedrift kommer det att arrangeras olika evenemang, festligheter och specialutställningar under hela 2022 i Storbritannien. Långhelgen 2-5 juni kommer att vara själva höjdpunkten på firandet och britterna har då fått en extra ledig dag.

Den brittiska turistbyrån har sammanställt en lista på saker att göra och uppleva just denna jubileumssommar:

Den 2 juni går drottningens officiella födelsedagsparad (Trooping the Colour) av stapeln: Mer än 1400 soldater, 200 hästar och 400 musiker deltar i den traditionella processionen. Paraden startar vid Buckingham Palace och rör sig nedför The Mall till Horse Guard's Parade. Även andra medlemmar i den kungliga familjen deltar på häst och i hästdroskor. Avslutningsvis visar sig drottningen och kungafamiljen synas på balkongen i Buckingham Palace.  Men den stora frågan är givetvis; kommer prins Harry och Meghan med barnen och vad händer med skandalomsusade prins Andrew?




Mer festligheter; Platinum Party at the Palace den 4 juni utlovar en speciell live-konsert på Buckingham Palace med några av världens största underhållningsartister. Biljetter släpptes endast via ett lotteri, men konserten direktsänds även i BBC One.  

Den 5 juni avslutas den rojalistiska helgen med en spektakulär festprocession som visualiserar drottningens 70 år på tronen. Tusentals människor förväntas sluta upp på Londons gator för att fira denna historiska milstolpe. Konstnärer, dansare, musiker och frivilliga i historiska dräkter och fordon visar återblickar från drottningens tid som regent, stora corgi-dockor (det är ju drottningens favorithundras) deltar också i showen. Många detaljer från festprocessionen är redan avslöjade, men den sista delen av tillställningen är ännu hemlig, för att överraska åskådarna på plats och kungafamiljen som följer evenemanget från Buckingham Palace. Processionen är gratis för besökare längs The Mall, ingen biljett krävs. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Brittiska turistbyrån

Kommentarer