Nordiska museets slott och gårdar öppnar inför sommaren

Nordiska museets slott och gårdar öppnar nu inför sommaren. Som Julita gård ni ser på bilden nedan, Tyresö slott och Svindersvik.


Julita gård kommer hålla öppet dagligen från 1 juni till 31 augusti med visningar, öppna utställningar och historiska miljöer. Tyresö slott och Svindersvik håller öppet för visningar på lördagar och söndagar från 28 maj till 4 september.  

– Vi ser verkligen fram emot att få välkomna publiken till Nordiska museets fantastiska slott och gårdar. På Julita gård har vi ett ambitiöst program med visningar och aktiviteter under hela sommaren, säger Sara Källström, avdelningschef Publik, Stiftelsen Nordiska museet. 



Julita gård 

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, 25 km utanför Katrineholm. På Julita gård finns en herrgårdspark med trädgårdar och bevarade byggnader som stall, gårdskontor, herrgårdskök och brandstation. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt utanför bemannade öppettider. Under sommarmånaderna drivs Julita Wärdshus och kaféet på Julita av Tommy Myllymäki.


Tyresö slott 

Tyresö slott som ni ser på bilden ovan är Nordiska museets slottsmiljö som ligger vackert beläget vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Slottet byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal och är bevarat såsom det såg ut som familjen Lagergrens privatbostad vid tiden kring 1900. 



Svindersvik sommarnöje 

Svindersvik är Nordiska museets välbevarade 1700-talsmiljö i Nacka utanför Stockholm, och ett av Sveriges äldsta bevarade sommarnöjen. Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor, men för litet för att kallas slott eller herrgård. Den vackra parkanläggningen runt Svindersvik är öppen året om för besök på egen hand. 

För mer information om Nordiska museets slott och gårdar se: www.nordiskamuseet.se/slott-gardar 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Nordiska musset pressbilder

Kommentarer