Smaka på Kattegattleden är tillbaka i sommar - för dig som älskar att cykla

Smaka på Kattegattleden bygger på konceptet ”från jord till bord” där du kan komma nära några av Hallands och Skånes lokala mat- och dryckesproducenter - från cykelsadeln.


Se vacker natur och ät gott under cykelturen.


Årets version av succékonceptet Smaka på Kattegattleden bjuder på flera nya mat- och cykelrundor och ett rikt utbud av gastronomiska cykelrundor - genom både Halland och Skåne. Du kan själv cykla i lagom takt och pausa för att smaka på närproducerade råvaror, när småskaliga mat- och dryckesproducenter öppnar sina dörrar. 

- Cykelturen i sig är fantastisk, men det som är unikt med konceptet är att det blir en heldag med cykling och spännande matupplevelser som du kanske inte hade hittat fram till själv, säger Kalle Svensson som driver KiteKalle och arrangerar Halmstad Smakrunda för tredje året i rad. 



I nuläget finns det hela 16 olika rundor att välja på och fler tillkommer löpande, berättar Visit Halland i ett pressmeddelande. Alla rundor har sin egen karaktär och fem av dem är helt nya för i år. I vissa rundor följer du med en guide medan andra, som Halmstad Smakrunda, låter dig komma nära lokala leverantörer på egen hand.  

- Efter tre år är rundan nu väldigt välplanerad och vi har med nio stopp med totalt elva smakupplevelser. Det personliga mötet mellan de som cyklar och leverantörerna brukar bli väldigt fint och nära, säger Kalle Svensson. 



Och det finns än mer att upptäcka i sommar. Utöver Smaka på Halmstad finns exempelvis mysiga Bjärerundan eller Smaka på Skrea där stopp på populära restauranger som Skrea Matbruk och Prostens Pizza ingår. Bland nyheterna finns i år en tvådagars cykeltur mellan Helsingborg och Ängelholm för trädgårdsälskare. Här får du låna en cykel och övernatta på Kullagårdens wärdshus mitt i naturreservatet Kullaberg. Under andra dagen träffar du en professionell äppel- och päronodlare innan turen går vidare till plantskolan Hedentorps i Ängelholm. En inspirerade runda för dig som vill utveckla dina gröna fingrar. En annan nyhet är arkitekturrundan HUSoHOJ i Varberg. 

- Smaka på Kattegattleden är en blandning med det bästa från Halland och Skåne: du får uppleva havet, naturen, den närodlade maten och de härliga människorna på en och samma dag. Inte undra på att det blivit en sådan succé, säger Jonas Olsson på Visit Halland. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Halland.com 

Kommentarer