Vi går mot ett mer normalt resande i sommar

Nu i vår har allt fler länder i Europa - i takt med den minskade smittspridningen - lättat på både restriktioner och inresekrav. 


Grekland och Kroatien är två av de länder som tagit det längst för där behöver man nu inte ens Covidbevis för en inresa, vilket innebär att många svenskar nu kan resa iväg som vanligt. Bolaget Ving säger sig välkomna beskeden från turistländerna i Medelhavsområdet och de väntar nu ett uppsving i bokningarna.

Inför årets sommar är drygt 6 av 10 resor bokade hos Ving, vilket är i nivå med beläggningen vid samma tid 2019, innan pandemin, reslusten åter börjar märkas hos svenskarna.  

- Efter två år med strikta restriktioner, krångliga inresekrav och Covidtester står vi äntligen inför en sommar med ett mer normalt resande, vilket känns fantastiskt. Det här sänker naturligtvis även tröskeln för alla dem som ännu inte har bokat in den där efterlängtade resan till Medelhavet. Än finns det platser kvar till de mest populära resmålen, men platserna försvinner snabbt. I synnerhet när sommarloven börjar, säger Claes Pellvik, Kommunikationschef Ving.

Så nu vill vi ut och resa igen. De lättade inresekraven tillsammans med att flera länder även slopar munskyddskraven och andra restriktioner gör det lättare att åka utomlands. I Grekland och Kroatien är inresekraven slopade och fler länder väntas följa efter. Även Thailand bekräftade nyligen att man från och med den 1 maj tagit bort testkrav före avresa och vid ankomst för vaccinerade resenärer.

- Med den senaste tidens passkaos och de fortsatta köer som råder så uppmanar vi alla att i god tid se över sina pass- och resehandlingar eftersom problematiken verkar fortgå en tid framöver. Är man i färd med att boka ett nytt pass, men har svårt att få en tid kan ett alternativ vara ett nationellt ID-kort om man ska resa inom EU. Det är också viktigt att man ser över sina försäkringar för ett fullgott skydd samt att man fortsatt håller sig uppdaterad om vad som gäller på det resmål man ska resa till, avslutar Claes Pellvik.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Ving 

Kommentarer