Estland har fått sina första Michelin-stjärnor

Nyligen presenterades den första Michelinguiden för Estland och totalt belönades två restauranger, NOA Chef’s Hall samt 180° by Matthias Diether, med en Michelin-stjärna vardera.



Den välkända guiden omfattar totalt fem restauranger som prisats med Bib Gourmand, för vällagad mat och en upplevelse till ett rimligt pris, samt två gröna stjärnor som står för ett hållbarhetsinitiativ. De bägge restaurangerna som fått varsin stjärna ligger i den estländska huvudstaden Tallinn. En av restaurangerna är NOA Chef’s Hall, där kockarna Roman Sidorov och Tõnis Siigur, sätter den kreativa 7-rättersmenyn och här står lyxiga råvaror i fokus. Restaurangen, som slog upp portarna i Tallinn 2014, har nu äntligen fått sitt erkännande av Michelin-inspektörerna. 



När det blev klart att Estland skulle ingå i den prestigefulla guiden, uttalade Estlands minister för näringsliv och informationsteknik, Andres Sutt, sig om erkännandet: 

"Estland har vunnit en seger som kommer att knyta vår matkultur närmare Europa. Inom matkultursscenen kommer effekten säkert att bli lika stor som en Oscar i filmvärlden. Att gå med i Michelin-familjen kommer att göra oss mer kända, bättre förstådda och mer jämförbara internationellt, och det kommer också att framhäva våra värderingar och vår karaktär. En matkultur i världsklass är ett av de viktigaste skälen till att resa. Det är också en av de vanligaste orsakerna till att man återvänder om och om igen. Jag vill tacka Visit Estonias team som främjade detta partnerskap – Michelin-guiden kommer att ha en långvarig inverkan på Estlands turism, export och rykte." 



Gwendal Poullennec, internationell direktör för MICHELIN Guide säger: 

”Estland är ett av de länder som våra inspektörer har granskat med nyfikenhet i flera år. Efter många månaders bevakning runtom i landet, från Tallinn till Tartu, från Mäeküla till Kloogaranna, har vi upptäckt en myllrande kulinarisk scen, full av kvalitetsrestauranger och ett varierat kök. Det första urvalet av restauranger, där man lyfter fram begåvade kockar och proffs som spelar på både en klassisk estnisk och internationell repertoar, är en underbar inbjudan till denna fascinerande gastronomidestination." Det estniska restaurangutbudet har sammanställts av Michelin-guidens professionella, oberoende och öppensinnade inspektörer, som ger sina rekommendationer baserade på anonyma luncher och middagar. Detta första urval av restauranger i Estland återspeglar kvaliteten på den lokala matscenen och inkluderar restauranger med Michelin-stjärnor, Bib Gourmand eller Michelin Green Star. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Estonia

Kommentarer