Missa inte ön Procida - en charmig pärla utanför Neapel

Den italienska ön Procida har utsetts till Årets kulturdestination och passa på att upptäcka denna pärla innan alla ska besöka ön senare i sommar.  


Det är också första gången som en italiensk ö fått den prestigefyllda utmärkelsen Årets kulturdestination i landet. Den pittoreska ön står nu inför ett bitterljuvt dilemma - samtidigt som de är stolta över utmärkelsen kommer man också att tvingas hantera en anstormning av kulturintresserade, tillfälliga besökare som lär få upp ögonen för ön efter utnämningen och som därför vill besöka stället. 

Jag har tyvärr inte klivit i land här än även om jag varit på väg många gånger, jag har bara lagt till med färjan som var på väg till en annan fin plats i precis i närheten, nämligen den gröna ön Ischia. 

Procidas kulturella arv går långt bak i tiden och ön sedan länge älskad av författare, filmskapare och känns bland annat igen som skådeplats i filmer som The Postman – Budbäraren och The Talented Mr. Ripley. Här kan man besöka den charmiga fiskarbyn Corricella eller upptäcka vackra och instagramvänliga Callìa Belvedere, där man kan njuta av en magnifik panoramavy över Neapelbukten och en glimt av ön Capri. 


Ni tar er hit med bilfärjor eller snabbfärjor från Neapel - ni kan också resa med båtar från staden Pozzuoli som ligger betydligt närmare och färjorna går även oftare. Till Pozzuoli tar ni er enklast med tåg från Neapel. Några av er kanske ska semestra på ön Ischia och då passar det perfekt med en dagsutflykt.

Procida har satsat stort på hållbar turism i alla led och är noga med att inte överexploatera sina tillgångar. Det är också ett bra tips att boka in en resa hit under mellan- eller lågsäsong då man verkligen kan glida in i öns lunk utan att behöva trängas. 

Läs mer här på den italienska turistbyråns hemsida - på engelska››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Italienska turistbyrån

Kommentarer