Nytt rekord för flygresandet i Sverige

Nu har trafikstatistiken för Swedavias flygplatser kommit för maj månad - vi har tydligen aldrig flugit så mycket i Sverige under en månad. 



Under maj fortsatte den snabba återhämtning för flygresandet i landet och med drygt 2,6 miljoner resenärer nåddes ett nytt rekord för en enskild månad sedan pandemins inledning. Främst är det ett ökat utrikesresande - då särskilt på Arlanda där flygresandet på kort tid har ökat kraftigt. Jämfört med inledningen av året, såväl januari som februari, tog flygplatsen emot en miljon fler resenärer i maj och antalet resenärer nådde sammantaget den högsta nivån sedan december 2019 skriver Swedavia i ett nytt pressmeddelande. De berättar också att de fortsätter utöka verksamheten på Arlanda med flera viktiga trafiklanseringar i juni. Den 15 juni tas Terminal 4 och ytterligare en säkerhetskontroll i drift. 

"Swedavias tio flygplatser hade sammanlagt drygt 2,6 miljoner resenärer i maj, en ökning med hela 492 procent jämfört med fjolårets maj. Maj är den hittills starkaste resemånaden sedan pandemins inledning. Jämfört med 2019, före pandemin, är nu 73 procent av resenärerna tillbaka vid Swedavias flygplatser, där återhämtningen i antal resenärer är störst på Stockholm Arlanda Airport", skriver företaget. 

- Maj är generellt sett en stor resemånad och av våra flygplatser hade Arlanda flera av de mest reseintensiva dagarna hittills sedan pandemins start. Den starka återhämtningen fortsatte både inom Europa- och inrikesresandet och trafiken ökar nu vecka för vecka. I spåren av pandemin finns ett uppdämt behov av att resa för att träffa vänner och familj och för att semestra. Flygbolagens fortsatta satsningar på ett förbättrat flyglinjeutbud driver på utvecklingen ytterligare. I juni tillkommer ett flertal större trafiklanseringar, både till Nordamerika och Europa, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.



I juni öppnar SAS en helt ny flyglinje till Toronto i Kanada. Amerikanska Delta Air Lines återkommer till Arlanda med en linje till New York och Nile Air startar en linje till Kairo. Därutöver öppnas 16 linjer inom Europa från Arlanda och tre från Landvetter. 

- Vi genomför en rad extraordinära insatser för att stärka upp bemanningen och öka genomströmningshastigheten vid våra säkerhetskontroller på Arlanda för att möta en fortsatt stark resenärsutveckling. Detta tillsammans med öppnandet av Terminal 4 och ytterligare en säkerhetskontroll den 15 juni kommer att ha effekt, men med fortsatt stigande resenärsvolymer kommer det trots detta att finnas en risk för längre köer än normalt på Arlanda vid vissa tidpunkter. På våra övriga nio flygplatser är situationen gällande köer normal för säsongen, säger Jonas Abrahamsson. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia

Kommentarer