Dags att skörda - vinbär och krusbär är nu mogna

Det är lika härligt varje år när man kan gå ner i trädgården och äta solmogna bär direkt från buskarna, för nu är det äntligen dags att skörda mina vinbär och krusbär.




Mest populära är nog ändå mina svarta vinbär, de kan man använda till så mycket. Att äta direkt förstås men också att göra saft och sylt på. Jag har två eller kanske fler sorter som smakar lite olika. Några passar bäst till att safta och andra att äta direkt eller frysa in till vintern.



Sedan kommer krusbären som jag också älskar men det finns inte så många av dem så det blir oftast bara någon paj eller liknande på dem. Goda är de i alla fall. När jag var barn minns jag att vi hade stora krusbär som var blåröda och bara så goda men tyvärr finns dessa buskar inte kvar längre.



Sedan har vi dessa röda vinbär som det finns massor av, just i år verkar det ha blivit en extra stor sked av dem. Och det är samma sak här, mest blir det saft och sylt och så en massa påsar med hela bär som jag kan använda senare under året. 

Det dröjer nog ett tag till innan vi kan skörda äpplena som vi verkar ha fått många av i år, ser fram emot detta också, jag älskar att ta hand om vad naturen bjuder oss på-

Text och foto: Agneta Nisbeth 

Kommentarer