Lär känna Estlands alla matfestivaler

Nu till sensommaren och hösten finns det massor av skördemarknader och matfestivaler att besöka i grannlandet Estland, här är några av dem.



Estland har en rik matkultur som växt fram med tydliga influenser från Östeuropa, Baltikum och de skandinaviska länderna. De nationella specialiteterna och råvarorna håller hög kvalitet och detta syns inte minst i landets restaurangutbud. I Estland arrangeras dessutom otaliga matfestivaler och skördefester varje år och ett flertal av dem hålls under sensommaren och hösten. Här nedan listas fem mat- och dryckesevenemang att hålla koll på. 

Tartus mat- & vinfestival 

Estland har en stor och varierad lokal dryckesproduktion, och en del av denna kan man utforska under Tartus mat- och vinfestival mellan den 5 och 7 augusti. Tartu är Estlands andra största stad och bjuder årligen in till södra Estlands största matfestival, där besökare får smaka lokala specialiteter och njuta av den härliga festivalstämningen. Utöver god mat och ett brett vinutbud bjuder festivalen på ett fullspäckat underhållningsprogram och spännande aktiviteter för barnen. 




Peipsi Food Street 

I östra Estland, utanför kulturhuvudstaden Tartu, ligger Peipsi-sjön. Här arrangeras den stora matfestivalen Peipsi Food Street 175 km, mellan den 20–21 augusti. Evenemanget sträcker sig ända från Vasknarva i norr, till Saabolda söderut, och både lokala restauranger och pop-up-restauranger från Estland deltar. Råvarorna och inspirationen till de rätter som serveras hämtas från den kringliggande naturen och en riktig estländsk smakfest kan därför garanteras.  

Black Food Festival 

Lördagen den 17 september hålls, för tredje gången, Black Food Festival i den gamla industribyggnaden Põhjala factory i Tallinn. Här serveras svart och mörk mat såsom svart pasta och Estlands nationalklenod leib – det mörka brödet. Under Black Food Festival samlas gastronomi-entusiaster kring mat, kreativitet och musik, för att lysa upp höstmörkret. 




Tallinn Coffee Festival 

Precis som vi svenskar älskar estländare att dricka kaffe. Detta syns till exempel i det årliga evenemanget Tallinn Coffee Festival, där professionella baristor såväl som entusiaster, lokala rosterier och importörer möts i det gemensamma intresset för kaffe. Mellan 2–3 september i år kan besökare bekanta sig med olika sorters bönor och tillagningstekniker och när hungern smyger sig på finns det flertalet caféer som har mat till försäljning. 

Skördefester 

Två populära skördefester hålls i Estland varje år; Mårtensdagen, Mardipäev, den 10 november respektive Katarinadagen, Kadripäev, den 25 november, som är Estlands motsvarighet till Allhelgona i Sverige. Efter att sommaren stått i full blom och den kalla vintern är på intåg, är det dags att ta vara på allt som odlats under säsongen. 

Likt många andra nordiska länder är Estlands skördetid starkt förankrat i gamla traditioner och trosuppfattningar såsom själarnas återkomst, där man ville förse dessa med mat och på så sätt skydda grödor och boskapsdjur. I dagens Estland firar man skörden genom matmarknader där besökare får möjlighet att smaka estländska specialiteter. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Estonia

Kommentarer