Se mer av Kanarieöarna - vingårdar och kaffeplantager

Kanarieöarnas varma klimat har bidragit till att man idag odlar allt från vinrankor och kaffe till den exotiska blomman Protea. Här kan du besöka gårdar, vandra bland åkrar och fruktodlingar och bekanta dig med öarnas alla delikatesser. 



Kanarieöarna är inte bara en vacker plats för lata dagar på stranden, det finns så mycket mer att upptäcka Precis intill den väg som leder till nationalparken Caldera de Taburiente på ön La Palma, driver bönderna Eduardo och hans partner Pino Ramón Pérez, sin odling av blomman Protea. Dess geografiska läge har gjort att gården blivit ett naturligt stopp för de besökare som är på utflykt i El Paso-området. 



- Att arbeta ute i odlingsmarken med den friska brisen och vackra utsikten över bergskedjan Caldera de Taburiente rensar mitt sinne från alla bekymmer. Att odla Proteor är något viktigt. Faktum är att det också finns en stor efterfrågan eftersom Kanarieöarna är den enda producenten utanför Afrika, säger Eduardo Cabrera. Ni ser hur Protea ser ut på bilden nedan.


Kanarieöarna har också en lång tradition av vinproduktion, då upptäcktsresande tog med sig vin till ögruppen redan år 1492. På senare tid har många kanariska odlare övergått till en ekologisk produktion, som vingårdarna La Villa de La Orotava i Gáldar på Gran Canaria samt Güimar på Teneriffa. Kanarieöarna har totalt tio skyddade ursprungsbeteckningar, varav fem ligger på Teneriffa (Abona, La Orotava, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar och Ycoden-Daute-Isora). Vingårdar med denna utmärkelse återfinns även på Gran Canaria, La Gomera, El Hierro, La Palma och Lanzarote. 



Lanzarote har även några av de mest prisbelönta produkterna i Europa. Druvorna odlas då framför allt i naturparken La Geria, som omfattar mark i kommunerna Yaiza, Tías, Tinajo, San Bartolomé och Teguise. 



Kaffe - som ni ser på bilden ovan - är en annan lokal gröda som lockar besökare till sina kaffeodlingar. Särskilt många besöker Agaete-dalen på Gran Canaria. Víctor Lugo är stolt ägare till en av de mest traditionella odlingarna i området, och enligt honom är detta en magisk plats som har de idealiska förutsättningarna för världens bästa gourmetkaffe. 

- Kaffet odlas på 200 meters höjd med hantverksmässig produktion och manuell skörd. Dessa bördiga marker har ett mikroklimat som är mycket likt det i Colombia. Odlingstraditionen går tillbaka fyra eller fem generationer, när fröna anlände till Agaetes hamn från Sydamerika. Nu finns det mer än tjugo familjer som försörjer sig på passionen för denna gröda, säger Víctor Lugo som ni också ser på bild överst i reportaget.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Canary Island Tourism 

Kommentarer