Stark återhämtning för flygresandet i Sverige

Årets andra kvartal präglades av en stark återhämtning för flygresandet med närmare 8 miljoner passagerare som reste via Swedavias flygplatser, nästan fem gånger så många som under samma period förra året. 



Den nya utvecklingen med fler resenärer bidrog till en förbättring av både omsättning och resultat för kvartalet, men sexmånadersperiodens resultat är negativt och fortsatt präglat av pandemins effekter, skriver Swedavia i ett nytt pressmeddelande. 

"Omfattande åtgärder har krävts för att stärka den operativa verksamheten för att möta ett kraftigt ökande resande, vilket planenligt har lett till ökade driftkostnader. Swedavias utvecklingsarbete med att göra Stockholm Arlanda Airport till en mer effektiv och modern flygplats har fortsatt. Under kvartalet nåddes en ny milstolpe då den nya förbindelsegången mellan Terminal 4 och Terminal 5 invigdes", stor det att läsa i pressmeddelandet. 

- Återhämtningen på flygmarknaden är välkommen för såväl resenärerna som en sargad flygbransch efter drygt två år med pandemi och ett begränsat resande och möjligheter att mötas. Det kraftigt ökade resandet på kort tid påverkar Swedavias resultat positivt, men har också inneburit stora utmaningar för oss och andra aktörer på framför allt Stockholm Arlanda Airport där vi under bara några månader har haft motsvarande 20 års passagerartillväxt. Tillsammans har vi arbetat intensivt med att bemanna upp och anpassa den operativa verksamheten till ett ökat flygresande – ett arbete som fortsätter med oförminskad kraft, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Drygt sex miljoner fler passagerare ankom till eller reste från någon av Swedavias flygplatser under det andra kvartalet i år jämfört med samma period 2021. Fast ännu har branschen en bit kvar till läget före pandemin. De 7,7 miljoner passagerarna vid Swedavias flygplatser april-juni motsvarar drygt 70 procent av resenärsnivån under det andra kvartalet 2019.

- Precis som på många flygplatser runt om i Europa har bemanningsutmaningarna för flera av flygplatsens aktörer tidvis inneburit längre köer än normalt för resenärerna på framför allt Arlanda. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi gjort vårt yttersta för att hantera situationen på bästa sätt och vi har vidtagit ett antal extraordinära åtgärder. Den samlade resursförstärkningen har gett effekt på både köer och trängsel på Arlanda. Samtidigt fortsätter vi stärka nationell och internationell tillgänglighet för att möta upp den starka efterfrågan som finns i uppstarten efter pandemin. Det är oerhört glädjande att ett stort antal flygbolag väljer att satsa och investera på våra flygplatser och särskilt på Arlanda, som fortsätter att stärka sin marknadsposition för framtiden, säger Jonas Abrahamsson. 

Av Agneta Nisbteh

Foto: Swedavia

Kommentarer