Tio tips för en trygg och trevlig fjällsemester i sommar

 Här följer 10 tips från SkiStar för att ni ska få en trygg, säker och hållbar fjällsemester nu i sommar, eller i vinter med för den delen.


För att få minnesvärda fjällupplevelser och en aktiv semester under hela året finns det en del saker att tänka på. Allt fler besöker fjällen på sommaren och det innebär också att du har ett ansvar att ta hand om naturen. 

Här är SkiStars bästa tips för en hållbar semester i sommar om du ska cykla, vandra eller bara vistas på fjället.

1 - Ta hjälp för att välja rätt cykel, hyr gärna och fråga om råd. Personalen på SkiStarshop som hyr ut cyklar finns på alla destinationer och guidar dig gärna rätt. 

2 - Börja gärna med en grundläggande teknikkurs om du är ovan, ta dig tid att bekanta dig med cykeln och ge dig inte ut på för stora utmaningar förrän du är redo för det. Hos SkiStar finns cykelleder för alla nivåer. 

3 - Undvik att stanna mitt på leden, och särskilt där det är dålig sikt. 

4 - Du har alltid väjningsplikt om du kör om andra. 

5 - Hjälm är obligatoriskt, så välj kläder efter förutsättningarna. 

6 - Håll dig till markerade leder, det ger en bättre upplevelse och hjälper till att ta hand om såväl natur som djurliv. 

7 - Allt du tar med dig på turen tar du också med tillbaka. Ta med din egen soppåse och håll utkik efter Håll Sverige rents påsholkar i Sverige, motsvarade finns att hämta ut i Norge i receptionen på våra destinationer. 

8 - Elda endast där det är tillåtet och vid stor fara för skogsbränder bör all användning av eld undvikas. Följ lokal varning om fara finns för skogsbrand. 

9 - När du rör dig i naturen bör du vara försiktig, visa respekt och vara uppmärksam på vilda djur och andra människor. 

10 - Tänk på att koppeltvång gäller för hundar under perioden 1 april-20 augusti, lokala föreskrifter kan också förekomma.


Av Agneta Nisbeth

Foto: SkiStar

Kommentarer