Gjorde en tur till Carl Milles fina staty i Lagga

 Den svenske skulptören Carl Milles föddes faktiskt i mina hemtrakter, i Lagga på Örby gård en bit från Lagga Kyrka där man kan hitta denna fina skulptur.




Om ni är förtjusta i konstnären Carl Milles, och vem är inte det, så kan det vara värt att besöka den vackra medeltidskyrkan i Lagga, där hittar man en fin skulptur som han gjort, den står utanför på kyrkogården. På en skylt kan man läsa "Till minne av min mor Valborg Andersson, f Tisell 1.3 1846 död 24.7 1879. Carl Milles.

Vi kan tillägga att mamman Valborg Andersson dog i barnsäng 1879 när Carl bara var tre år gammal, men hans far majoren August Emil Sebastian "Mille" Andersson levde vidare ett tag till, 1843-1910.



Carl Milles föddes som Carl Andersson, den 23/6 1875 på Örby gård i Lagga socken, som numera ligger i Knivsta kommun. Han avled den 19 september 1955 på Lidingö i Stockholm. Det är ju också på Lidingö utanför Stockholm som hans fina museum Millesgården ligger idag som är ett måste för alla konstintresserade.



Jag kan verkligen också rekommendera ett besök i den fina kyrkan från medeltiden med sina spännande takmålningar. Lagga kyrka har öppet under sommaren så ni kan gå in och beundra allt det fina nu, men sedan varierar det med öppettider så kolla innan ni reser iväg.

Text och foto; Agneta Nisbeth

Kommentarer