Har sett utställningen Van Gogh Alive - The Expericence

 För någon vecka sedan besökte jag den omtalade utställningen om konstnären Vincent Van Gogh som nu pågår i Uppsala, det är en interaktiv föreställning där man kan se mycket av hans konst, avbildat digitalt - en show som pågår i ett par rum.


Det första man möttes av under utställningen var detta lilla rum med en säng och ett par tavlor, uppställt precis som i Van Gogh berömda verk. Man kunde sitta i sängen och ta en selfie om man ville, vilket jag dock inte gjorde. Så här skriver arrangörerna bakom den omtalade utställningen som visats i 75 länder apropå att den kommit till Uppsala:



"Upplev en magisk värld där dom världskända målningarna får liv. Ett minne för hela familjen. Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år – men aldrig så här. Efter att ha förtrollat över 8,5 miljoner besökare i 75 städer över hela världen gör den mest besökta, multisensoriska upplevelsen i världen sin efterlängtade debut i Uppsala 2022.  




De skriver vidare:

 "Upplev magin då målningarna får liv i en digital konstupplevelse. Genom levande grafik med magiska och livfyllda detaljer väcks alla sinnen till liv". Förutom att man hör musik och andra ljud under föreställningen så får man även känna olika dofter som ska påminna om livet i Frankrike där Van Gogh levde och verkade.




Här ovan ser ni prov på hur vi kunde se Van Goghs konstverk, på stora dukar i rummen. Jag kan också berätta att utställningen Van Gogh Alive, visas på Fyrishov i Uppsala mellan perioden 16 juni till 18 september.  




Det sista man fick se när själva ljud och ljusshowen var över var detta lilla rum fyllt med solrosor och speglar. Hur var då upplevelsen, verkligen värd att besöka men passa på att ta en stol om ni inte vill så upp i en timme. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer