Rekordmånga besökare har bott över natten i Lund

Det var en bra sommar för turismen i Lund. Nästan 50 000 besökare övernattade under juni, det visar preliminär statistik över gästnätter. Det är fler än någonsin tidigare en junimånad. 



Kanske är det en uppdämd längtan att resa efter pandemin och ett par större evenemang som är en del av förklaringen till uppgången. Siffrorna för hela Lund i juni i år var 49 643 gästnätter, det är en ökning med över 1100 jämfört med förra relevanta junimätningen år 2019, det vill säga före pandemin. 

– Otroligt skönt för näringen att pandemieffekten klingat av. Tiden när Lund var dött på sommaren är borta. Vi håller på att bli en riktigt trevlig sommarstad och det finns något att göra för alla, säger Per Welinder, VD Visit Lund i ett pressmeddelande. 

Visit Lund skriver vidare: "Av gästnätterna i juni i år var 30 326 svenska och 19 317 utländska. All ökning jämfört med 2019 kommer från de utländska gästnätterna och av de utländska besökarna kommer flest från Tyskland, Danmark, USA och Norge, i den ordningen". 

– Speciellt antalet danska gäster sticker ut, säger Per Welinder. Vi vill tro att det kan hänga ihop med satsningen på esport i början av juni, som lockade många danskar. Utöver esport har Lund i sommar bland annat också stått värd för volleybollandskamper och en spektakulär cykeltävling på gammaldags höghjulingar. Lunds kommuns scenprogram Sommarlund har sammanlagt haft ca 33 000 besökare, varav det mest populära inslaget var konserten med Sabina Ddumba i Stadsparken, som lockade en publik på över 3 000 personer. 

Det verkar som många har ett uppdämt behov av att resa, mötas och umgås efter att restriktionerna nu äntligen har hävts. Även en lågt värderad krona bedöms ha lockat många utländska besökare, från hela världen, till Lund under sommaren. 

– När vi tittar på nyckeltalet som kallas RevPAR, som tar hänsyn till pris och beläggning, kan vi presentera rekordsiffror för både Grand Hotel och Hotel Lundia gällande logiförsäljning sommarperioden 2022. Grands framgång beror främst på att våra gäster är villiga att betala ett högre rumspris än tidigare år, medan Lundias resultat drivs av fler antal sålda rum, säger Maria Paulsson, VD för Grand Hotel och Hotel Lundia. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Lund

Kommentarer