Så här mycket flög vi svenskar i juli

Det har varit ett speciellt år för flyget och sommaren har gett oss både långa köer på flygplatserna men också strejker och andra utmaningar. Men vi flyger igen, efter pandemin.



Så här skriver Swedavia i ett nytt pressmeddelande:

"Swedavias tio flygplatser hade sammanlagt drygt 2,8 miljoner resenärer i juli månaden, vilket är en fördubbling jämfört med fjolårets juli-siffror, men fortsatt 25 procent lägre jämfört med 2019 före pandemin. Stockholm Arlanda Airport och Luleå Airport hade i juli en bättre utveckling än genomsnittet, medan utrikesresandet vid Malmö Airport och inrikesresandet vid Luleå Airport nådde nivåer som de låg på före pandemin under juli". 

- Det är fortsatt högt tryck i sommarresandet på flertalet av våra flygplatser. Efter två år med pandemin har vi kunnat välkomna närmare sex miljoner resenärer till våra flygplatser under sommarmånaderna juni och juli. Flera av våra flygplatser har haft en stark återhämtning i resandet till nivåer nära resandet före pandemin. Tack vare fantastiska och extraordinära insatser både från våra medarbetare på Swedavia och våra samarbetspartners har vi kunnat förbättra kösituationen och minska trängseln på Arlanda markant sedan inledningen av sommaren, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

- Utmaningar i Europa fortsätter dock att påverka både punktligheten på våra flygplatser och leder tyvärr även till mer försenat bagage när nu fler resenärer kommer tillbaka än reser från våra flygplatser. Bagagesituationen på Arlanda är trots omständigheterna stabil och flyter på. Flygbolagens marktjänstbolag arbetar intensivt med att resenärerna ska få sitt bagage så snart som möjligt och från Swedavias sida stöttar vi med att tillhandahålla mer lokaler och personal på plats i ankomsthallen, säger Jonas Abrahamsson. 



Nu har det också början ljusna på bemanningssidan och köerna till säkerhetskontrollen som det skrivs så mycket om har förbättrats:

"Stora insatser gjordes även i juli för att förstärka bemanningssituationen på Arlanda och särskilt i säkerhetskontrollen. Avarn, som ansvarar för säkerhetskontrollen, välkomnade ett hundratal nya medarbetare under månaden och ytterligare ett 80-tal medarbetare kommer under augusti. I kombination med kompletterande åtgärder i terminal från Swedavias sida har det inneburit en markant förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen i Terminal 5, där cirka 80 procent av alla resenärer nu har en kötid under 15 minuter och cirka 50 procent en kötid under 10 minuter." 

Hur flög vi då? Av de totalt 2 819 000 resenärerna under juli månad var 2 293 000 utrikesresenärer och 526 000 inrikesresenärer, det motsvarar en ökning i årstakt med 123 procent för utrikesresandet respektive 34 procent för inrikesresandet. Europatrafiken stod för den överlägset största delen av trafiken, som fördubblades i juli i årstakt. Även flygtrafiken till övriga världen ökade kraftigt från tidigare låga låga nivåer.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia

Kommentarer