Skördetid i Halland drar igång

Sensommaren närmar sig och vattnet är härligt ljummet - så nu är det åter dags för matfesten Skördetid i härliga Halland. 


I Småland är det nära mellan smultronställena, och de små överraskande hemma-hos restaurangerna trängs med mysiga gårdsbutiker och passionerade odlare.

- Skördetiden är den bästa tiden att äta dig genom vårt vackra landskap. På din väg genom Halland kommer du att få träffa människorna bakom maten och uppleva den halländska matkulturen på riktigt. Den långa matfesten sträcker sig från augusti till oktober och inleds med Kräftans dag och Farmers Market, säger Caroline Liljedahl projektledare för Skördetid i Halland. 

Här följer några fina tips från Visit Halland:

Kräftans egen dag 

I Träslövsläge hittar du Sveriges största kräfthamn, här firas havskräftan med en helt egen dag. Den 13 augusti bjuder man in till ett härligt event för hela familjen för att uppmärksamma ”lajrhommern”. På piren blir det krabbfisketävling för barnen, sjöräddningen är på plats och visar upp sig och på hamnplanen hittar man utställare för alla olika smaker. I fiskehamnen kommer restaurangerna ha kräfttema på menyn och skön stämning utlovas. 

Farmers Market 

Sista helgen i augusti är det dags att bege sig ut på landet, närmare bestämt till Farmers Market på Strömma Farmlodge i Tvååker. Här får man uppleva en skördefestival i pirrig halländsk Nashville-stämning med mat, musik, kreativitet och sköna möten. På Farmers Market kan man handla, smaka på lokala råvaror till tonerna av ljuv musik. 

Upplev matkulturen på cykel 

I Halland är det aldrig långt till nästa matupplevelse, och att prova en smakrunda via cykel är ett populärt sätt att upptäcka smaken av Halland. Vad sägs om att cykla på Kattegattleden med havet som sällskap eller susa fram på grusvägarna inne i skogen, för att sedan stanna till och bli serverad mat i alla dess former. Under Skördetiden, augusti till oktober, arrangeras flera omtyckta cykelrundor runt om i Halland i "Smaka på Kattegattleden".  

Matevenemang långt in på hösten 

Under hela varma sensommaren och långt in på hösten finns flera matevenemang i Halland. Att smaka, dofta, känna, lyssna och njuta av smaker från de halländska matentreprenörerna är ett bra sätt att få uppleva den lokala matkulturen. På Warberg Tomateria blir det tomatfestival, hos Marcus och Lisa på Prostens Pizza kan man lära sig baka pizza och hos Cecilia på Paulssons Paleo erbjuds kurser i grönsakssyrning. På Halländsk Matkulturs hemsida hittar besökaren enkelt allt som händer i höst, här kan man få tips om mysiga matresor genom Halland och planera sina besök.

Ett urval av härliga matevenemgang i Halland i höst 

14 augusti – Kräftans dag 

20-21 augusti – Smaka på Tvååker 

27 augusti – Vinfestival i Apelviken 

27-28 augusti – Farmers Market 

2-3 september – Falkenbergs Matdagar 

10 september – Höstfest på Kungsbacka torg 

16-17 september – Smaka på Halmstad 

16-18 september – Skördefest på Tjolöholms slott 

24 september – Laholms höstmarknad 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Halland

Kommentarer