En promenad längs Fyrisån

Som ni kanske har sett tidigare på bloggen så har jag ofta varit på besök i Uppsala, under sommaren har det nästan blivit en gång i veckan. Här kommer några bilder till, från en promenad längs Fyrisån.




Fyrisån som rinner genom centrala Uppsala är Upplands största å, 80 kilometer lång eller 95 km lite beroende på hur man räknar tydligen. Fyrisån börjar i Dannemora och mynnar ut i en vik av Mälaren som kallas Ekoln och ligger lite söder om Uppsala. Kommer ni in till staden måste ni ta en promenad längs ån, den skiftar väldigt längs vägen och det finns bra vägar att gå eller cykla på här. Varje vår, närmare bestämt den sista april, så anordnas en mäkta populär forsränning i Fyrisån där studenter blir rejält våta i sina hemgjorda farkoster som de försöker ta sig fram på i de då ganska kyliga vattenvirvlarna. 



Missa heller inte en tur till Uppsala Domkyrka som ni ser på bilden ovan, den började byggas redan i slutet på 1200-talet och invigdes 1435. Uppsala domkyrka är Nordens äldsta gotiska katedral och den svenska kyrkans ärkebiskopssäte. I kyrkan är också många berömdheter begravda som Gustav Vasa och kung Johan III men även botanisten Carlsson Linné.

Text och foto: Agneta Nisbeth

 

Kommentarer