Fina tips på cykling I Dalarna - perfekt till hösten

Hösten är perfekt för cykling och i Dalarna finns det många härliga ställen att välja på. Ni kan cykla över fjäll, förbi mysiga fäbodar och genom skog och mark. 




Här har Visit Dalarna samlat fem cykeldestinationer i nätverket Biking Dalarna som levererar en fin helhetsupplevelse, med inte bara riktigt bra cykling utan även lednära boende och härlig "after-bike". 

1. Sälen TIPSTUR: 

Anslut till Vasaloppets 100-årsfirande och cykla längs den klassiska Vasaloppsleden. BO: Stort utbud av hotell, stugor och lägenheter. AFTER BIKE: Med hela Sälenfjällen till förfogande är möjligheterna oändliga: vandring, fiske, paddling, höghöjdsbanor och ett stort utbud av restauranger och nöjen. 

2. Rättvik TIPSTUR: 

Farfarsleden (16 km) är en magiskt fin led som mestadels går på tallhedar. Lätt kuperad, snabbcyklad och ren mtb-glädje. BO: Hotell Lerdalshöjden, Siljansbadets Camping & Stugby, Stiftsgården. AFTER BIKE: Köp Rättviksglass på torget och njut av solnedgången vid Långbryggan. 

3. Mora TIPSTUR: 

Eldristuren (24 km) är en lättcyklad led som slingrar sig genom Vasaloppsland på stigar och skogsvägar. BO: Mora Hotell, First Camp Mora Parken. AFTER BIKE: Kyrkogatan bjuder på en mysig mix av butiker, caféer och restauranger. Promenera längs Siljan vid Saxviken och njut av vågornas kluckande. 

4. Bjursås TIPSTUR: 

Hambergsspurten (13 km) för den som vill ha puls, utmaning och rolig mtb-cykling. Västanbergsrundan (16 km) går huvudsakligen på lättcyklad grusväg och bjuder på dalaidyll deluxe. BO: Stugor eller camping på Bjursås Berg & Sjö. AFTER BIKE: Ta en tur till Dössberget. Ät eller fika på värdshuset och njut av omgivningarna i ”Dalarnas Schweiz”. Besök handelsboden, gammelgården, fordonsmuseet och dalahäst-utställningen som sägs vara en av världens största. 

5. Orsa Grönklitt TIPSTUR: 

Flowtrail (2 km) är en fartfylld flowled med doserade kurvor. BO: Hotell, stugor eller lägenheter med bike in-bike out. AFTER BIKE: Häng vid Rädsjön. Sandstrand perfekt för svalkande bad, grillplats och möjlighet att hyra kanot, kajak eller SUP. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Dalarna

Kommentarer