Lanzarote ett resmål för foodies

Lanzarote är inte bara ett resmål för sol och bad - den kanariska ön har blivit något av ett centrum för gastronomi och det lokala köket har fått många nya stjärnor. 




Restaurangerna på ön lockar nu några av världens mest framstående kockar och varje år anordnas den kända mat- och vinfestivalen Saborea Lanzarote. På Lanzarote odlas grödor som sötpotatis, squash, lök och baljväxter och ön är också känd för dess svarta grisar och fiskrika vatten. Det lokala köket baseras på en blandning av traditionell kokkonst och moderna matlagningstekniker och råvaror, och på ön tänker man numera på både ekologisk hållbarhet och på en lokal produktion. För bara några decennier sedan var Lanzarotes restauranger mer eller mindre begränsade till att servera färskfångad fisk och den lokala såsen mojo picón. Men på senare tid har det uppstått ett skifte i öns matkultur och dess lokala produktion. 




Bönder, fiskare, ost- och vinproducenter samt kockar har samarbetat för att utöka utbudet av de lokalt producerade råvarorna som idag är självklara inslag på Lanzarotes gastronomiska scen. Ta bara World Cheese Awards, som arrangerats sedan 1988, och är världens största ostevenemang med ostproducenter från hela världen. 



En framgångsrik restaurang är Isla de Lobos, som drivs av Gonzalo Calzadilla som nyligen utsågs till Kanarieöarnas bästa kock i det prestigefyllda priset GastroCanarias. I hans matlagning smälter moderna tekniker samman med det traditionella kanariska köket. Restaurangen Isla de Lobos ligger på Princesa Hotel i Yaiza. Restaurangen Aguaviva, i Playa Honda, har omnämnts i Guide Michelin för sin balansgång mellan traditionell matlagning och det moderna kanariska köket. Restaurangen huserar i en vacker villa mitt i ett bostadsområde och för de gäster som vill avnjuta sin måltid utomhus finns en vacker terrass. Två ytterligare betydelsefulla kockar som spelat en stor roll på Lanzarotes gastronomiska scen är Antonio Hernández Abreu, på restaurangen La Era i Yaiza och Joao Henrique Faraco på Coentro i Playa Blanca. Joao Henrique Faraco har utsetts till Kanarieöarnas bästa kock vid den femte upplagan av Salón Gastronómico GastroCanarias.


Av Agneta Nisbeth

Kommentarer