Spännande kulturliv i Estland i höst

Estland bjuder på ett sprakande kulturliv i höst. De satsar på modern och samtida kultur – något som lett till dess internationellt verksamma konstscen. 



I höst visas till exempel Andy Warhol och Cho Gi-Seoks konst på Fotografiska i Tallinn och i november går den 26:e upplagan av filmfestivalen PÖFF av stapeln. Utöver evenemang och festivaler, finns det omkring 250 museer att upptäcka runtom i Estland. 

Under helgen 15-16 oktober öppnas dörrar till olika arkitektoniska byggnader som annars är helt eller delvis stängda för allmänheten. Bland annat kan folk se insidan av Noblessners ubåtsfabrik, som grundades 1913, och få sig en titt innanför det gröna höghuset Büroo113:s dörrar, som fortfarande är under uppbyggnad. I programmet ingår rundturer i byggnaderna med arkitekter, designers och kunniga frivilliga guider.


Estlands näst största stad, Tartu, har utsetts till en av de tre europeiska kulturhuvudstäderna i European Capital of Culture 2024. Projektet startades av den Europeiska unionen 1985 och har sedan dess utsett städer i Europa som får möjligheten att visa upp och utveckla sitt kulturliv. Under kulturhuvudstadsåret kommer Tartu att skruva upp volymen och arrangera hundratals spännande evenemang: allt från nytänkande workshops och konstutställningar till konserter och teaterföreställningar.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Estland

Kommentarer