Vandra på Kanarieöarna - en upplevelse för kropp och själ

Den spanska ögruppen Kanarieöarna erbjuder ett svårslaget sätt att upptäcka öarna -  nämligen till fots. Så snöra på vandringskängorna och utforska den spanska skärgården via leden GR 131. 



Kanarieöarnas landskap är både storslaget och varierande och det är lätt att utforska ögruppens stora nätverk av vandringsleder. Tack vare det spanska ministeriet för jordbruk, livsmedel och miljö är de kanariska naturstigarna väl skyltade och godkända som en del av GR 131 – den vidsträckta rutten som går från kust till kust och binder samman Kanarieöarna. 

- Kanarieöarna är fantastiskt att utforska till fots. Här finns upplevelser att hämta i allt från vulkaniska till grönskande landskap och för den mer äventyrliga finns även nattliga utflykter. Att vara mitt i den vilda naturen, under den stjärnklara himlen, är något alldeles speciellt, säger Jean Guy Le Roux, guide på Kanarieöarna. 

Fem av de kanariska öarna har förklarats som biosfärreservat av Unesco, varav fyra av dem i sin helhet: La Palma, Lanzarote, El Hierro och Fuerteventura. På den femte ön, Gran Canaria, är hela 46 procent av ytan ett biosfärområde. 



- De psykologiska fördelarna som motion och vandring ger är sedan länge påvisat. Förmågan att minnas, planera, koordinera och reagera är alla saker som påverkas positivt av fysisk aktivitet. Dessutom minskar det stress, ångest och depression samt främjar sociala relationer och ens känsla av tillfredsställelse och inre ro, säger María Dolores Gallego Segovia, som har en doktorsgrad i psykologi och är verksam på Gran Canaria.

GR 131:s olika sträckor på Kanarieöarna: 

Fuerteventura: Isla de Lobos - Corralejo - La Oliva - Tefía - Betancuria - Pájara - La Pared - Casas del Risco del Paso - Morro Jable - Punta de Jandía. 

Teneriffa: La Esperanza - La Caldera - El Portillo - Degollada de Guajara - Vilaflor-Arona. 

La Palma: Puerto de Tazacorte - Roque de los Muchachos - Refugio del Pilar -Fuencaliente - Faro de Fuencaliente. 

El Hierro: Tamaduste - Valverde - Puerto de la Estaca - Valverde - Ermita Virgen de los Reyes - Faro de Orchilla. 

La Gomera: Camino Cumbres de La Gomera. San Sebastián de La Gomera-Playa de Vallehermoso-Fortaleza. 

Lanzarote: Gå från norra till södra Lanzarote längs naturvägen GR 131 (etappen Órzola-Playa Blanca).


Av Agneta Nisbeth

Foto Turismo de Islas Canaria

Kommentarer