Återhämtningen fortsätter på Sveriges flygplatser

Flygets återhämtning i Sverige fortsätter. Under september och för fjärde månaden i rad når antalet resenärer vid Swedavias flygplatser närmare 3 miljoner, enligt ny statistik från Swedavia. 



Antalet resenärer på svenska flygplatser är nu till 77 procent fler jämfört med samma månad 2019, vilket är den högsta siffran sedan pandemins utbrott, det skriver Swedavia i ett nytt pressmeddelande. För Arlanda är motsvarande siffra 80 procent och utrikesresandet mer än fördubblades jämfört med september i fjol. Kösituationen på Arlanda ska också vara stabiliserad med säsongsnormala väntetider till säkerhetskontrollen. Arlanda är fortsatt en av de punktligaste flygplatserna i kategorin större flygplatser i Europa.  

 - Efter en reseintensiv sommar kan vi glädjande konstatera att efterfrågan på både inrikes- och utrikesresor är fortsatt stark i september. Behovet av att resa, både för att träffa vänner och familj men också i jobbet, är stort efter flera år med pandemin. Detta trots en tilltagande konjunkturoro och en osäker omvärld, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

- Resultatinriktade åtgärder av Swedavia och våra samarbetspartners har medfört att det åter är enklare att resa på Arlanda. Vår säkerhetsleverantör är i fas med sin bemanning och trots att antalet resenärer under september varit lika många som under juli och augusti, så hade cirka 90 procent av våra resenärer en väntetid mellan 0-15 minuter. Beroende på säsong och resetryck kan väntetider dock alltid uppstå, även med full bemanning, säger Jonas Abrahamsson.    


Så här står det att läsa i pressmeddelandet: "Swedavias tio flygplatser hade totalt drygt 2,8 miljoner resenärer i september, 97 procent fler jämfört med förra årets september-siffror. Det innebär samtidigt att 77 procent av resenärerna är tillbaka jämfört med prepandeminåerna vilket är den bästa siffran för en enskild månad sedan pandemin inleddes. Av de totalt 2 826 000 resenärerna under september var 2 047 000 utrikesresenärer och 779 000 inrikesresenärer, vilket motsvarar en ökning i årstakt med 111 procent för utrikesresandet respektive 67 procent för inrikesresandet". 



Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia 

Kommentarer