Så här mycket flög vi under november

Flygets återhämtning har fortsatt under november, då reste sammanlagt drygt 2,3 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. 



Efterfrågan på resor drivs av flygbolagens fortsatta trafiksatsningar och främst resandet via Arlanda, där utrikesresandet närmar sig nivåerna före pandemin under månaden. Återhämtningen fortsatte även starkt på flera av Swedavias regionala flygplatser som Luleå Airport. 

- Vi kan konstatera att flygresandet fortsätter att återhämta sig under november månad. Detta trots det osäkra omvärldsläget med ökade levnadskostnader och att efterfrågan under november normalt sett är en förhållandevis svagare månad. Höstlovet mötte marknadens önskemål om destinationer och vi såg en ökad efterfrågan på såväl utrikes- som inrikesresande. På samtliga av våra flygplatser var kösituationen stabil med normala väntetider för säsongen. Detta trots att vi under höstlovet hade de mest reseintensiva dagarna i år, framför allt på Arlanda, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

- Vi noterar också att efterfrågan på flygresor ser ut att hålla i sig och fortsätter ligga på en stabil nivå den närmaste tiden. Marknaden signalerar även ett fortsatt starkt resetryck. Förberedelserna inför jul- och nyårsresandet pågår nu för fullt vid våra flygplatser för att välkomna alla våra helgresenärer, nya som återvändande resenärer. Vi har bland annat tagit in extra terminalvärdar som kommer vara tillgängliga på plats för våra resenärer och i våra kommunikationskanaler har vi samlat tips inför flygresan till resenärerna, säger Jonas Abrahamsson. 




Så här skriver Swedavia i ett pressmeddelande:

"Swedavias tio flygplatser hade totalt drygt 2,3 miljoner resenärer i november, 35 procent fler jämfört med 2021 års novembersiffror. Swedavia hade under november 1 604 000 utrikesresenärer och 738 000 inrikesresenärer, vilket motsvarar en ökning i årstakt med 43 procent för utrikesresandet och 22 procent för inrikesresandet. Under november månad uppgick resandet sammantaget till 78 procent av 2019-årsnivåer, före pandemin".  

Under december och inledningen av 2023 startas ett flertal ytterligare flyglinjer vid Swedavias flygplatser: 

Luleå-London, SAS, december 2022 

Luleå-Düsseldorf, Eurowings, december 2022  

Kiruna-Düsseldorf, Eurowings, december 2022  

Arlanda-Valencia, Ryanair, januari 2023 

Arlanda-Innsbruck, Eurowings, januari 2023 

Arlanda-Lyon, Norwegian, januari 2023.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia

Kommentarer