Vikten av en grön omställning på Europas turistöar

EU-kommissionen och Europas turistindustri betonar allt mer vikten av grön omställning vid turistöarnas första kongress som nyligen ägde rum på Kanarieöarna. På bilden ses Sebastian Ebel från TUI.



Vid den första europeiska konventionen för några av Europas största turistöar betonades den viktiga roll som hållbarhet spelar för resenärer, flygbolag och destinationer. EU-representanter, ledare för några av Europas största flygbolag och andra viktiga 

personer inom turistindustrin samlades för att gemensamt driva på den gröna omställningen. Kanarieöarnas minister för turism, industri och handel, Yaiza Castilla, deltog i ett rundabordssamtal med officiella representanter från de europeiska öarna Gozo, Korsika, Kreta, Azorerna, Guyana, Madeira, Sardinien och Balearerna, där de enhälligt ställde sig bakom Kanarieöarnas nya initiativ. 

- Vi måste få folk att förstå fördelarna med turismens ekonomiska effekter och naturligtvis kompensera för dess negativa externa följder", förklarade Castilla i sitt framförande under mötet, som gemensamt organiserades av Canary Islands Tourism och Excelcan. Det vidtas redan åtgärder för att diversifiera turismsektorn samt minska beroendet av ett fåtal marknader och målgrupper. För närvarande arbetar Canary Islands Tourism med att locka till sig distansarbetare, så kallade silverturister, samt elitidrottare, vilka samtliga gynnar ögruppens turism och bidrar till ett socialt hållbart näringsliv. För att ta ett exempel spenderar distansarbetare 44 procent av sina totala utgifter på själva resmålet, utöver logi och flygbiljetter, förklarade Castilla.

Hållbarhet stod även i fokus under TUI:s vd Sebastian Ebels tal, som handlade om teknikens betydelse för dagens turism. 

- Resenärer vill ha sina egna, unika upplevelser och de vill skräddarsy dessa med hjälp av teknik och smarta lösningar, framlade Ebel. Utöver den tekniska trenden, syns en ökad medvetenhet hos resenärerna gällande deras ekologiska fotavtryck. Idag uppger 61 procent att de tänker på hållbarhet kopplat till resor, en procentandel som ständigt ökar.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Canary Islands Tourism

Kommentarer