Hit vill svenskarna resa i vinter - de mest populära skidorterna

Italien, Österrike, Frankrike, Spanien eller Slovenien - de europeiska skidorterna erbjuder något för alla typer av skidåkare. 


Resebyrån Ticket har här gjort en guide till skidortsdjungeln, och reder ut vart du ska åka – såväl som för nybörjare till vågade offpist-åkare.

- Skidorterna har återhämtat sig med råge efter tuffa år, och nu längtar svenskarna efter att ge sig ut i liftsystemen. Bilden av en idyllisk vinter i alperna lockar, för en garanterat vit och gnistrande omgivning i en alpstuga, långt bort från grå slask, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.  

Österrike erbjuder många skidorter som är lätta att ta sig till, Ichgl har något för alla, en växande skidort i hjärtat av Tyrolen. Här hittar du 240 backar, både svarta avancerade pist-utmaningar och lättare backar, samt ett barnområde. Är du en inbiten snowboard- och freerideåkare blir du inte besviken av ett besök i Kitzbühel. Här finns det goda pudermöjligheter, men även 170 km vanliga backar.         

- Flyg till Innsbruck och passa på att besöka torgets julmarknad omsluten av snöklädda alptoppar. En dryg timmes bilresa senare är du framme vid skidbackarna i Ishgl. Vill du få en prisvärd men vacker vinterupplevelse rekommenderar vi även att blicka mot Slovenien, som sammanlagt har tio stycken skidanläggningar. Kranjska Gora i Slovenien är en vinterby som erbjuder skidåkning och mängder av vinteraktiviteter för stora som små. De snälla backarna passar bra för nybörjare och mellanliggande åkare. 

Tickets tips på skidorter i Europa:

Tignes, Frankrike: Passar alla nivåer. Skidort på hög höjd med långa nedfarter. 

Mürren, Schweiz: Pittoresk, bilfri skidby. Passar alla nivåer. 

Cortina, Italien: Italiens äldsta skidort som tillhör världens största liftsystem. Passar alla nivåer. 

Ochsenkopf, Tyskland: En snäll skidby för familjer eller skidåkaren som vill bli mer säker i sin skidåkning. Passar för nybörjare. 

Baqueria-Beret, Spanien: En av de största orterna i Pyrenéerna med möjlighet till egen snötillverkning. Passar alla nivåer. 

Levi, Finland: Snösäkert, en av världens nordligaste orter mitt ute i Lapplands vildmark. Passar bäst för nybörjade till mellannivå. 

St. Anton, Österrike: En av världens äldsta skidorter. Snösäkert och ett paradis för offpist-älskare. Här trivs du som är på mellannivå till avancerad nivå. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Ticket

Kommentarer