Trettondagen firas stort i Italien - så julen varar ett tag till

 Det fanns fortfarande massor av julskyltning och granar av olika slag kvar i i Rom, här tar nämligen julen slut först under trettondagshelgen.




Under trettondagen får de italienska barnen presenter, om det varit snälla förstås, annat får de kol (numera svart socker) av La Befana. Hon är en typ av häxa som ser lite ut som våra påskkärringar. Så det är därför det fortfarande fanns julklappar att köpa i affärerna. Fast på bilden här ovan tror jag mest det turister som ville köpa sig lite designlyx med sig hem.




Det fanns också massor av olika julgranar uppställda i stan, av olika typer - här ovan ser ni en del av en julgran som jag i alla fall aldrig sett förut, den var nämligen gjord av lyxväskor i plast av det italienska modemärket Fendi.



Här en annan i rött som mer ser ut som en vanlig gran, vet inte var det var gjord av men smakfull och elegant var den verkligen.Den var också väldigt populär att fotografera. 




En annan sak som är väldigt populär i Italien vid jul är julkrubban och givetvis har man inte plockat bort dessa heller än, de stannar alltid uppe till trettonhelgen. Här ser vi en i en kyrka, fina  Santa Maria i Trastevere.



Till sist en annan gran utanför en krog i närheten av shoppinggatan Via del Corso.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer