Florens är underbart - dag som natt

 Nu har jag äntligen rest tillbaka till mitt älskade Italien och denna gång till staden Florens, som jag inte besökt på mer trettio år. Jag bodde där i början på 80-talet men sista gången jag gick runt på gatorna var 1989.



Men nu har jag precis varit tillbaka i La Bella Firenze, och det var så kul att återse staden jag bodde i under nästan två år. Och det var ett par saker jag tänkte på, något som hade förändrats men också det som såg precis likadant ut som förr i tiden. Jag har just denna gång har jag valt tre foton från katedralen i Florens, Santa Maria del Fiore. 




En bild är tagen på natten ni ser här ovan och en har jag fotograferat på dagen, från samma ställe. Det är lika magiskt vackert att få syn på katedralen varje gång, kyrkan heter på svenska Heliga Marias blommas basilika och är också säte för den romerska kyrkans ärkebiskop i staden. Den mäktiga basilikans stora kupol är ritad av Filippo Brunelleschi. 




Bilden här ovan är tagen en mycket tidig morgon när det ännu inte var så mycket folk på gatorna, för det där med turismen var faktiskt en av de saker som hade förändrats sedan jag var där sist. Visst hade vi mycket turister under somrarna på 80-talet när jag bodde där men inte på långa vägar som mycket folk som det var nu.




Här ser ni till exempel det vackra torget Piazza Santa Maria Novella, som låg alldeles bredvid mitt hotell. Bilden är ändå tagen tidigt en morgon men redan är de stora turistgrupperna ute med sina guider. Det var faktiskt svårt att ta sig fram ibland på gatorna på grund av alla människor. 


På bilden ovan ser ni mer av basilikan Santa Maria Novella som var färdigställd i mitten på 1300-talet men den började ritas av två dominikanermunkar redan på 1200-talet.

Jag kommer nu i en serie med artiklar här på sajten att berätta mer om vad jag såg och upplevde under denna resa till Toscana och Florens. Här ovan en bild till på torget och kyrkan Santa Maria Novella, en annan av stadens alla fantastiska kyrkor.


Av Agneta Nisbeth

Kommentarer