I Florens finns också massor av modern konst

Precis bredvid hotellet jag bodde på i Florens vid Piazza Maria Novella ligger det spännande konstmuseet Museo Novecento med verk av samtida konstnärer men i en anrik miljö.



Här såg jag bland annat en separatutställning med massor av verk av den välkände Lucio Fontana som ni ser på bilden ovan, en skulptur och en av hans klassiska tavla där han gör skåror i duken. Jag såg också målningar av den för mig helt nya bekantskapen YZ Kami.




YZ Kami är en amerikansk-iransk konstnär som har sin bas i New York. Han gör stora målningar många av dem porträtt i olja på duk. Man ser penseldragen när man närmar sig verken. Han målar också hela verket lite suddigt, som det vore en dröm.




Här ett verk till av honom, en dam som verkligen fick mig att sitta still och bara ta in det. Han säger själv att han vill få besökare att möta personerna ansikte mot ansikte.



Och så ytterligare ett av hans porträtt som jag såg i Florens, har har tydligen målat väldigt många ansikten, lite av hans signum. Men jag såg även några av hans abstrakta verk på utställningen, de var lika fina de.




Sedan fanns här andra konstnärer i deras mer permanenta utställning, de flesta här var verk av olika italienska konstnärer. Som på bilden ovan där ni ser ett verk av Renato Guttuso som var född i Palermo på Sicilien 1911.




Detta är istället ett underbart fint verk till av Lucio Fontana som egentligen inte var född i Italien utan Argentina men av italiensk börd. Under 1930-talet var Fontana medlem i gruppen Abstraction-Création där man lanserade den så kallade "spatialismen" med sina influenser från både dadaism och konkret konst.



Så här såg museet ut från andra våningen om man blickade ner på innergården där flera skulpturer stod, ni ser bland annat ett verk av Tony Cragg. Jag har lagt upp en bild på en skulptur här på bloggen tidigare, flå från Uppsala utanför centralstationen.



Här ännu en bild från samma ställe, jag vet dock inte vad konstnären som gjort skulpturen här heter, men den var också väldigt fin. Härligt var det också att man skapat en ny verksamhet i dessa fina lokaler. När jag bodde i staden fanns inte detta museum.




Palazzo Strozzi är ett annat spännande konstmuseum med moderna verk. Här i entrén till det gamla palatset såg man detta gigantiska verk av Goshka Macuga som heter GoNoGo. Just denna utställningen hade jag inte tid att besöka men jag lovar att jag ska tillbaka till Florens och då går jag åter till Palazzo Strozzi.




Jag avslutar med ytterligare två verk av Lucio Fontana, många av konstverken var aldrig tidigare visade sades det, flera från privata kollektioner, så håll till goda med dessa...




Det sista verket här, en skulptur jag blev helt förälskad i, den skulle jag verkligen inte ha något emot att sätta på väggen därhemma. Ja man kan ju alltid drömma, he he.

Av Agneta Nisbeth

Foto Agneta Nisbeth

Kommentarer