Jag hittade min gamla port och tog åter en kaffe på Gillis

 Här kommer fler minnesbilder från min resa till Florens som var min gamla hemstad i början på 80-talet. Nu var jag äntligen tillbaka så jag måste ju upptäcka allt på nytt.




Jag startade med som sig bör en kopp kaffe på torget Piazza della Repubblica och det anrika caféet Gillis, ett av mina stamhak på den gamla goda tiden. Väl inne i lokalen såg allt precis ut som förut och jag tog som alltid min kaffe (denna gång en cauppucino) och cornetto (en croissant) på stående fot, det kostar ju betydligt mer att sitta ner så det gjorde jag nästan aldrig när jag bodde där.




Här ytterligare en bild från den fina baren med alla nygräddade bakverk. Lägg också märke till den fina takmålningen och den gamla inredningen i mörkt trä. Detta ska också vara Florens äldsta café som kom till för över 270 år sedan men då låg Gillis på en annan adress, lite närmare den stora domkyrkan. På sin nuvarande position har företaget finns sedan mitten på 1800-talet.



Jag besökte också den gamla gatan där jag senast bodde i Florens, alldeles bakom Piazza Santa Maria Novella, på en liten smal gata som heter Via Del Moro och adressen var nr 27. På den tiden fanns det olika små affärer här som inte sålde dyra prylar till turister utan där man kunde handla sig en bit färskt bröd, lite skinka och solmogna tomater, saker man behövde för det dagliga livet.




Men av detta fanns inget kvar, istället hade det kommit helt nya affärer med lyxiga kläder skor och inredningsprylar. Eller så var ställena nedlagda helt. Här ovan ser ni porten till Via del Moro 27. Själva lägenheten låg på tredje våningen. För de som bodde i staden och måste handla mat fanns det små miniaffärer där det gick att köpa det nödvändigaste. 



Men för en riktigt mataffär, typ supermarket, måste man bege sig utanför staden eller kanske besöka inomhusmarknaden Mercator Centrale som fortfarande fanns kvar. Men där hade man också byggt om och anpassat sig till de många turisterna, priserna var också ganska höga. Ni ser en lite suddig bild från den marknaden här ovan.

Av Agneta Nisbeth

Foto Agneta Nisbeth

Kommentarer