Mer Italien - mysiga Monopoli

På min resa till södra Italien och Apulien förra sommaren besökte jag även den mysiga hamnstaden Monopoli.


Det här är en riktigt solig fin bild på hamnen i Monopoli, en stad som blivit riktigt populär se senaste åren och det var många turister som vandrade längs de smala gatorna och blickade upp på de vitkalkade husen, åt på mysiga krogar eller bara njöt av de vackra omgivningarna när jag besökte stället i juni förra året. 



Monopoli ligger i Apulien, eller Puglia som det heter på Italienska, i provinsen Bari i den italienska klacken. I den gamla historiska stadskärnan ser man både kyrkor, slott och palats men även mysiga krogar och snygga barer och caféer som lockar till en stunds vila.



Här en av alla restauranger som finns i staden med stolar i olika färger. Jag njöt själv av en läcker gelato, en italiensk glass-coupe, sittandes på ett fint café och blickade ut över omgivningarna. Många av krogarna här bjuder givetvis på olika lokala rätter, mycket fisk och skaldjur finns på menyn.




En sak jag alltid gillar att fotografera är dörrar, så här är en av alla jag plåtade under resan, med gröna växter som ramar in den gröna porten. Bara så fint till den vitkalkade husfasaden.

Att det är en gammal stad förstår man när man vandrar genom gränderna, domkyrkan är från 1100-talet och det fina fortet blev klart 1525.



Många av husen i staden har sitt ursprung ända från 600-talet. Staden namn härstammar från grekiskan, Monos och Polis som betyder en enda, unik stad. Något man verkligen kan hålla med om. Det är dock Venetianarna som på 1400-talet satte den prägel på staden som vi besökare ser idag. 

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer