Ostuni kallas den vita staden - lätt att förstå varför

 En stad till ni inte får missa under ett besök i Apulien är den medeltida staden Ostuni som ligger på en kulle med härlig utsikt över landskapet och havet.



Ostuni kallas på italienska Den vita staden eftersom många av husen i den gamla delen av citykärnan är helt kalkade i vitt. Och i de små gränderna hittar man massor av mysiga affärer och restauranger. Det finns så mycket vackert att fotografera här att man nästan blir tokig och orkar du inte gå kan man åka i små trehjuliga vespor med en liten soffa i (deras egen taxi) som tar en överallt i stan.




Men det är numera ganska många turister som har hittat hit så det kan bli trångt på vissa ställen under högsäsong. Fast det finns alltid några gator där du kan vara ensam. Ostuni ligger i provinsen Brindisi och sevärdheter här är väl främst den fina katedralen Duomo di Ostuni som är från 1400-talet men har äldre anor än så.



De vita husen står sig så vackert mot alla blommor som finns, vare sig de är i krukor eller växer mer fritt. Turisterna blir som tokiga över alla fina fototillfällen här i staden. Den är numera väldigt populär bland både britter och amerikanare.



Här ser man lite hur vackert där är i trakten kring Ostuni, bilden är tagen från en bar med plats både ute och inomhus. Väljer man att sitta ute får man denna fina utsikt över olivodlingar och havet där borta i fjärran. Det tar en halvtimma att köra hit från Brindisi men det är ibland krokiga vägar och under högsäsong kan det ta längre tid. 



Här en bild på ett riktigt gammalt olivträd som man kan se på vägen upp till Ostuni, tyvärr har det kommit någon sjukdom som tar livet av de fina träden, det ser man lite var stans i Puglia numera. Men de har lyckats begränsa skadorna så vi hoppas att det inte är slutet för den fina olivoljan som kommer just härifrån.



Till sist visar jag en bild från det stora torget i staden där grupper samlas efter att ha gått runt med sin guide men det är också en samlingsplats för invånarna en kall vinterdag när turisterna rest hem. Här är arkitekturen mer modern och man hittar här både det lokala stadshuset, ett par krogar och flera fina barer.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer