Santa Maria Novella - både kyrka och berömt apotek

Basilikan Santa Maria Novella och dess torg ligger centralt i Florens och alldeles nära centralstationen, det var också på en gata i närheten jag bodde under min senaste resa dit.




Kyrkan Santa Maria Novella ritades i mitten av 1200-talet av två dominikanermunkar, Fra Sisto da Firenze och Fra Ristoro da Campi. Den var klar 1360 och var då den första stora basilikan i Florens och den är väl värd ett besök.



På bilden här ser ni en annan sida av torget där kyrkan ligger, när jag var här var den ständigt fylld av turister som kom i stora grupper. Men just denna morgon när bilden togs hade inte så många tagit sig ut ännu. Här fanns också många olika krogar med uteserveringar för den som ville äta eller dricka något gott.



Men det finns ytterligare en sak som området är känt för, på en gata här bakom ligger det berömda parfymeriet Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella (på Via della Scala 16) som är ett av världens äldsta. Det grundades redan av munkar 1221 men idag ser stället något annorlunda ut och ni har ett foto från entrén här.



När jag bodde i stan på 80-talet fanns det bara ett rum där butiken låg och där man kunde köpa med sig en tvål eller parfym hem som minne. Idag kostar allt en mindre förmögenhet och det lilla rummet har blivit en hela massa olika salar där man erbjuder sina unika dofter.



Det fanns till och med ett eget museum där man berättade hela historien bakom denna anrika affär och man kunde titta på allt från unika keramikkrukor till andra detaljer från parfymtillverkningen genom åren. Här ser ni hur varorna ser ut idag.

Text och foto Agneta Nisbeth 

Kommentarer