Tänk David kan chockera vissa - står stolt i Florens

På senare tid har vi hört oroande rapporter från USA att en lärare fått sparken för att ha visat denna nakna skulptur för sina elever. Nu tittade jag lite extra på statyn när jag var i Florens.



På det välbesökta museet Galleria dell'Accademia di Firenze kan man se originalet av Michelangelos magnifika staty David som han skapade mellan 1501-1504. Den föreställer som sagt Bibelns David som man kan läsa om i Gamla Testamentet. Runt statyn flockades alla besökare som ville ta en bild på den nu så omtalade verket.



Skulpturen är huggen i carraramarmor och är hela 5,17 meter hög. Här ser man honom som en typ av idrottsman, då tidigare framställningar av David hade oftast skildrat honom med sin fot på jätten Goliats avhuggna huvud och som segerrik. 




Skulpturen fanns tidigare på torget Piazza della Signoria där nu en kopia av verket står, utanför Palazzo Vecchio. Ni kan se den välgjorda kopian här på bilden ovan. Det var många som ville fotograferna statyn här med med alla turister, ibland var det nästan svårt att röra sig i stan.




Men det finns så mycket mer att titta på inne i det rymliga museet, här ser ni bara en av de många salarna, det finns flera våningar fyllda av både skulpturer och målningar av olika slag. Många av dem med religiösa motiv.




Här ytterligare en bild från museet. När man går där slås man av hur mycket fantastiska konstverk det finns - och att det som vi tycker är självklart att beundra. Samtidigt som andra trångsynta stackare tycker en naken man (eller kvinna) som står staty kan ses som snusk. Ska vi klä på alla tavlor och skulpturer, eller ska vi helt enkelt låta bli att visa dem för dessa pryda människor? Samtidigt som de kan se vad som helst på nätet?

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer