Vid torget Santa Croce fick jag mitt första jobb i Florens

 Jag besökte också området kring kyrkan Santa Croce under mitt besök i staden Florens, det var hit jag gick varje morgon för att jobba när jag bodde där på 80-talet.


Det är en väldigt vacker plats där kyrkan, Basilika di Santa Croce ramar in torget. Detta är franciskanernas huvudkyrka i Florens, det är också en av de största kyrkorna i hela Toscana. Översätter man namnet blir det Heliga korsets basilika som följaktligen ligger just på Piazza Santa Croce, Kyrkan ska ha grundats av Franciskus av Assisi och arbetet på den nuvarande byggnaden påbörjades 1294 och den invigdes sedan 1442.  




Här en av krogarna på torget Piazza Santa Croce, precis här låg nämligen den affär som jag jobbade i, där man sålde lädervaror och annat. Affären finns fortfarande kvar (lite längre upp på en gata i närheten) man just på dess forna plats det istället skapats en trendig krog med fin uteservering. 




Florens är en stad man inte glömmer, även om det nu var 40 år sedan jag flyttade därifrån så känner jag igen mig överallt, hittar på gatorna och känner igen alla platser jag var på då. Men det är väldigt mycket som också här förändrats. Utsikten över Arno är dock densamma i princip.



Jag avslutar med ett konstverk jag såg i staden som definitivt inte fanns där förr i världen, det är skulpturen L'Albero della Pace, fredens träd. Skapat av konstnären Andrea Roggi som ett minne efter de människor som fick sätta livet till efter ett bombattentat här (vid Uffizierna) år 1993.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer