Är ni i Uppsala får ni inte missa domkyrkan

 Det är många gånger nu jag har besökt Uppsala Domkyrka och jag blir lika fascinerad och imponerad varje gång. Speciellt om man går in i den.



Bara tanken på att denna riktigt fina kyrka står här i Uppsala gör mig lycklig, det finns så mycket att se när man väl besöker den, här finns också flera kända personer begravda. Som kungarna Gustav Vasa och Johan III och deras drottningar, botanisten Carl von Linné och hans hustru Sara Lisa Moraea, naturvetaren Emanuel Swedenborg samt fredspristagaren Nathan Söderblom, bara för att nämna några exempel.




Så här skriver Destination Uppsala om domkyrkan på sin hemsida: "Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435 men torn uppfördes först senare under 1400-talet. De nuvarande tornspirorna är 118,7 meter höga. Hur den medeltida domkyrkan såg ut är inte känt. Kyrkan har genomgått flera större restaureringar under seklernas gång. Reformationen på 1500-talet när kyrkan i Sverige blev evangelisk-luthersk istället för romersk-katolsk medförde också förändringar av byggnaden".




På bilden här ser ni den pampiga byggnaden under sommartid. Uppsala är Svenska kyrkans ärkebiskopssäte sedan 1164 och det är här som landets övriga biskopar vigs till sitt ämbete, så även Uppsala stifts präster och diakoner. Fram till 1719 kröntes kungar och drottningar i domkyrkan.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer