På besök i Gamla Uppsala med sina högar

 Jag har nyligen turistat lite även här i Sverige och besökt Uppsala har och Gamla Uppsala kyrka som ligger en bit utanför landets fjärde stad.



Här ute ligger också Gamla Uppsala kyrka som är är en kyrkobyggnad i Uppsala stift och är församlingskyrka i Gamla Uppsala församling. Under järnåldern fanns här ett rikt och välutvecklat samhälle med en kungsgård där svearna samlades för att dyrka sina gudar. 



Platsen fortsatte också att vara ett religiöst centrum långt efter att landet kristnats. Man trodde länge att högarna i Uppsala innehöll lämningarna efter gamla hednagudar. Men efter den arkeologiska utgrävningar visade det sig att hörna verkligen var gravar även om man inte gjorde några storslagna fynd.



Gamla Uppsala, som är vad man kan kalla det ursprungliga Uppsala, hade också en marknadsplats som då kunde nås med båt och släde. På 1070-talet fanns här ett tempel med gudabilder av Oden, Tor och Frej.




I stället för templet byggdes så småningom en korskyrka i gråsten och 1164 blev den domkyrka i Sveriges första ärkestift. Under 1400-talet fick kyrkan sitt nuvarande utseende sedan det treskeppiga långhuset och korsarmarna rivits efter ytterligare en eldsvåda.




Här ovan ser ni några bilder inifrån den vackra kyrkan som verkligen är värd ett besök om ni är i området.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer