Ny konst i Uppsala - på Stora torget

 Jag var nyligen i Uppsala igen för en lunch och lite shopping, då hittade jag detta nya konstverk av Katja Larsson.



Konstverket som heter "Hermes lutar sig mot ett träd" och föreställer en cykel och en trädstam är skapat av konstnären Katja Larsson. Det står på Stora torget i centrala Uppsala, ett tog som också nyligen har invigts. Så här skriver Offentlig konst i Uppsala på sin Instagram om verket:

"Skulpturen Hermes lutar sig mot ett träd är en avgjutning av en riktig Hermescykel från Nymans verkstäder i Uppsala.  Cykeln Hermes tillverkades av Nymans verkstäder inte långt från Stora torget. Nymans verkstäder växte snabbt och var länge störst i Sverige på cykeltillverkning. Uppsala är och förblir en cykelstad, även långt efter att cykeltillverkningen tog slut här".  



De fortsätter beskrivingen av verket här:

"I Hermes lutar sig mot ett träd knyter Katja Larsson också an till konsthistorien och den antika mytologin. I antikens mytologi var Hermes gudarnas budbärare. Antika skulpturer av människor står ofta i kontrapost. Det är en kroppsställning där tyngden vilar på ena benet. För att skulpturen skulle hålla bättre la man ofta till en stubbe eller ett träd som stöd. På motsvarande sätt lutar sig denna Hermescykel mot ett träd.  Katja Larsson är född 1987 och arbetar främst med skulptur. Hon uppmärksammar och problematiserar den västerländska kulturens nutida och historiska intresse för antiken". 



Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer