Det sista stoppet på resan blev Windsor

 Eftersom vi hade sena flyg hem från Heathrow så fick vi också ett sista stopp i närbelägna Windsor som är känt för sitt kungliga slott. 



Även om vi inte hann gå in i själva slottet så blev besöket i Windsor mycket lyckat, det var så kul att se ytterligare en plats innan vi checkade in på våra flighter. Vår buss parkerade alldeles i närheten av tågstationen och det tog inte lång tid att gå in till citykärnan. Som ni ser flyger ett plan över slottet, flygplatsen ligger nämligen bara 20 minuters väg därifrån. 



Windsor Castle är faktiskt Storbritannien största slott, kanske också ett av de mest välkända. Det ligger i staden Windsor i Berkshire. Det är också det äldsta kontinuerligt bebodda slottet i Europa, ända sedan 1100-talet har kungligheter bott här, då Henrik I.




Windsor Castle är ett av den de officiella residensen för den styrande monarken, nu kung Charles. De andra är Buckingham Palace i London, Saint James’s Palace också det i London, Holyrood Palace i Edinburgh i Skottland och Hillsborough Castle på Nordirland. 




Windsor Castle ägs däremot inte personligen av kung Charles III, till skillnad från Sandringham House och Balmoral Castle som är hans privategendomar. Slottet började uppföras av Wilhelm Erövraren år 1066. Som ni kanske minns bröt en svår brand ut i slottet i november 1992 och äldre delar förstördes av både av lågorna och vattnet som man sprutade för att släcka elden.



Men Windsor är även en fin stad i sig att besöka, med denna pampiga järnvägsstation från 1897 som numera mest utgör en shoppinggalleria med massor av ställen att äta och handla i. Staden gränsar också till Eton (mest känd för sin berömda skola) vid floden Thames.




Det var verkligen fullt med folk ute denna dag då vi besökte staden och de flesta verkade vara turister från hela världen. Solen sken så många passade på att sitta ner på någon av de många uteserveringarna för en öl eller en kopp te.




Staden har också en historia tillbaka till senare delen av 1000-talet men blev mer till en stad under 1100-talet. År 1849 blev järnvägen hit klar med två olika stationer och det innebar ett stort uppsving för staden på alla sätt. 




Det fanns givetvis också en hel massa affärer med souvenirer av olika lag, kakor, te, choklad, pennor, skedar och muggar med kungligheter på. Både den forna regenten drottning Elizabeth och den nye kung Charles. Jag tyckte märka de flesta av shoppar i affären jag besökte valde saker med Elizabeths ansikte på...

Efter detta besök åkte bussen till flygplatsen där vi släpptes av vid våra olika terminaler och vår tid i England var över för denna gång. Men jag planerar redan för nästa besök...

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer