Eden Project är ett gigantiskt växthus byggt i en gammal gruva

Utflykten till Eden Project tog nästan en hel dag, vi hade hela tre timmar att titta på allt vad det mycket unika trädgårdsprojektet Eden Project hade att erbjuda.



Eden Project är en riktigt stor besöksattraktion i England, den inkluderar några världens största växthus som är uppbyggda som domer. Inuti den artificiella biomen - som egentligen är två separata och består av två olika klimat hittar man ett med värme a' la Asien och ett med ett medelhavsklimat.



Här ser ni in i den första domen där man vandrar runt i nästan 30 graders värme och hög luftfuktighet, precis som man vore någonstans i Asien. Här finns till och med några fåglar som dock inte flyger utan bara vandrar omkring.


Här ser ni mig i den andra delen, där jag vandrade runt bland blommande växter som gav mig en känsla att både vara i Grekland och Italien, här fanns till och med en restaurang som verserade mat från Medelhavet och man odlade givetvis vindruvor som ni kan se på bilden nedan.



Både i de bägge domerna och utanför dem återfinns växter från hela världen. Den gigantiska anläggningen är belägen i ett gammalt kaolinitbrott, där man förr i världen grävde fram lera för att ha till sin porslinstillverkning.



Eden Project ligger två kilometer från staden St Blazey och fem kilometer från den större staden St Austell, i natursköna Cornwall. För att komma hit måste man nog, som vi, resa på en organiserad tripp eller ha en egen bil, för det ligger ganska långt från allfarvägarna.




Den plats som fascinerade mig mest var nog den med den varmare klimatet, här hade man också ett vattenfall, massor av palmer och ett hus uppbyggt av korrugerad plåt och trästammar, precis som det vore placerat mitt i Malaysias djungel eller så. 



Här fanns till och med en hängbro uppe i polerna där man kunde vandra över om man vågade. Jag har ju själv gjort det just på Borneo och den hade inte all de skydd för att ramla som man hade här, men det gungade en hel del ändå.




Här fanns också flera krogar på området och möjlighet att bara sitta och njuta av alltihop, flera områden med toaletter och en egen shop där man givetvis kunde handla souvenirer av olika slag men också matvaror och fröer och levande blommor av olika sort.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer