En dag vid havet i Torquay på den Engelska rivieran

Staden Torquay ligger precis vid havet och är en riktigt gammaldags badort, för många svenskar kanske mest känd som platsen för serien Pang i bygget.


Torquay ligger i distriktet Torbay i Devon på Englands sydkust och är en riktigt gammaldags badort av bästa sort, i brittisk stil förstås. Staden har idag vuxit samman med flera grannstäder som Paignton och Babbacombe och bildat en lång strandremsa av hotell, bostäder och restauranger. 




Här finns flera långa sandstränder som ni ser på bilderna här, den ena dagen bi var här var det först mulet men sedan sken solen upp och det blev ett härligt badväder. Området kallas också den Engelska Rivieran som naturligtvis anspelar på sin franska "kollega".



Här i stan hittar man många palmer, det är lite som ett mikroklimat här vid kusten. På bilden ovan ser ni en del av den fina parken mitt i stan. Många av de vackra byggnaderna här är också från 1800-talets slut och början på 1900-talet då folk började upptäcka denna badort.




En av stadens mest kända invånare är författaren Agatha Christie som bodde här som barn. Det finns också en snitslad väg att gå i stan för att följa hennes tid här, Agatha Christie Mile och ni kan få en karta på turistbyrån om ni är intresserade.




Nere vid hamnen så hittar man inte bara många fiskebåtar utan också en hel del fritidsbåtar och en fin pir att vandra ut på om man längtar efter lite riktig havsluft, se bara upp för alla fiskmåsar som är väldigt bra på att sno maten ur era händer.



Inne i stan hittar ni också massor av affärer av olika slag men också en uppsjö av pubar, restauranger och caféer. Det är en på många sätt livlig stad och även om säsongen inte startat på riktigt när jag var där var det ändå mycket folk i rörelse.



Som vanligt hittade jag också flera olika matvagnar, foodtrucks, men allt från skaldjur till kaffe och kakor. Ni ser en av dem alla här på bilden, med bland annat musslor, räkor och krabbsmörgåsar på sin meny.




Som jag sa ovan är staden också känd för att vara platsen där John Cleese spelade hotelldirektör i serien Pang i bygget, på engelska Fawlty Towers. Serien baserades också på ett riktigt hotell, Gleneagles hotell som låg just här i Torquay och lär ha haft just en otrevlig ägare.



 

Vi bodde dock på ett riktigt mysigt och trevligt hotell - Livermead House Hotel precis vid havet - i äkta brittisk stil med heltäckningsmattor, gammeldags möbler och kypare i frack. Men så fint mottagande vi fick, mer om detta i nästa artikel dock! 


Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer