Salisbury har mer att erbjuda än sin fina katedral

Det blev naturligtvis också en tur till Salisburys berömda katedral, men också en längre tur i staden som bland annat har en livlig marknad och många vackra gator.




Salisbury ligger i Wiltshire där floderna Avon, Nadder och Wiley flyter ihop, men det staden är allra mest känd för är sin fina katedral som byggdes på 1200-talet. Med sin ståtliga långa spira på 123 meter är detta också Storbritanniens högsta domkyrka.



Vi tog givetvis en tur in i kyrkan och en ett hus bredvid förvaras också ett exempel av den berömda Magna Charta - det kallas det avtal som år 1212 slöts mellan den engelska kungen Johan, adeln och prästerna. Magna Charta anses också vara det första dokumentet över mänskliga rättigheter och sägs ha inspirerat dagens grundlagar.



Så här ser kyrkan ut inuti, här finns både gamla gravar och fin gammal kyrklig konst men också mer modern design, som denna vackra skapelse med en fin vattenspegel. På flera håll hängde även en tillfällig utställning med moderna verk i både olja och textil.




I staden hittar man många fina gamla korsvirkeshus och flera av dem har blivit pubar, det sägs att denna stad är en av Englands allra pub-tätaste. Många av dem har dessutom väldigt roliga namn, ett av dem ser ni här ovan, den inlagda grodan.



Här ett fint hus till, det fanns onekligen många av dem och vi hade gott om tid i staden att upptäcka allt roligt som fanns där innan det var åter dags att ta med sig resväskan ombord på bussen och bege sig iväg till nästa stopp.




Men innan dess hann jag med ett besök på den livliga marknaden på marknadstorget mitt i staden, det fanns mycket att köpa, allt från kläder till mat av olika slag, som jordgubbarna och de andra frukterna och grönsakerna ni ser här ovan.



Här några av plaggen de erbjöd på marknaden, några nattlinnen för ungefär 10 pund, just detta stånd erbjöd även underkläder, strumpor och lite annat smått och gott.



Det fanns också ett ställe där man kunde få besöka en häxa som läste tarotkort och så en hel massa matvagnar med olika snabbmat som stoppade den värsta hungern. Som denna fina rosa vagn där man kunde få mackor med skinka.




Ville man hellre sitta på en riktig krog för lunchen fanns det flera stycken med fina uteserveringar bara på själva marknadstorget. Jag tog bara en dricka på ett bageri eftersom jag redan ätit lite annat innan, men det är alltid kul att sitta ute och titta på folk.

I morgon får ni läsa mer om var vi åkte sedan, under dag två...

Text och foto Agneta Nisbeth 

Kommentarer