Stränderna i St Ives lockar massor av turister varje år

 Det finns två långa sandstränder i St Ives, den lilla fiskebyn som idag har blivit en trendig och välbesökt badort och numera finns här även ett Tate-museum med modern konst.



Nu kommer jag att skriva mer om själva konstgalleriet Tate i ett annat inlägg, så här får ni mest se olika foton från den charmiga lilla staden St Ives i Cornwall. På bilden ovan ser i stranden man först kommer till från bussparkeringen (med en chartrad lokalbuss) på en backe en bit ovanför staden. 




Stranden Porthmeor var som ni ser populär denna soliga men väldigt blåsiga junidag. Mest var det surfare och barnfamiljer, vattnet höll en temperatur på 15 grader - det kunde man läsa på den lilla skylten ovan.




Vi hade tid nog på oss att äta en lunch och upptäcka staden, men jag smet även in på Tate. Efter en lunch på denna restaurang Sea Food Café som ni ser på bilden ovan. Jag tog en grönsaksrätt och min kompis valde en Fish and chips. Gott och vällagat var det i alla fall.




Det var smala gator i staden så man fick verkligen trängas med turisterna på sina ställen, men vad gjorde väl det, det fanns så mycket att titta på och köpa om man så ville det. Hit har folk kommit för sin semester sedan 1877 då en tåglinje anlades. Sedan dess har staden utvecklats och den har även blivit väldigt poppis hos konstnärer och konstälskare.



Och det är många kända konstnärer som har vistats i stan genom åren som J.M.W Turner, James Whistler, Piet Mondrian, Ben Nicholson och Barbara Hepworth bara för att nämna några. Idag ser man också många betydligt mer okända artister erbjuda sina verk i affärerna.




St Ives har flera gånger röstats fram till det bästa strandnära turistmålet under flera år men staden anses också vara en av de dyrare i landet, speciellt vad som gäller bostäder. Vilket, precis som i Sverige, innebär att de bofasta knappt har råd att byta bostad längre eftersom priserna gått upp väldigt de senaste åren.



Många som bor här permanent hyr också ut sina lägenheter till turisterna under sommarsäsongen, ofta som airbnb eller liknande och utbudet är stort för den som vill sova över på annat än ett stort hotell. I staden under vintern bor här bara lite över 10.000 invånare.




I morgon kommer jag att visa fler bilder från St Ives och då blir det ett besök på konstgalleriet Tate.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer